Korona vaikutti Kotka-Kymin seurakunnan talouteen odottamattomasti – Alijäämäiseksi ennakoidusta vuodesta on todennäköisesti tulossa ylijäämäinen

Ensi vuodelle seurakunta on tehnyt puolisen miljoonaa alijäämäisen talousarvion.

Pekka Kimpanpää

Korona vaikutti Kotka-Kymin seurakunnan talouteen odottamattomasti – Alijäämäiseksi ennakoidusta vuodesta on todennäköisesti tulossa ylijäämäinen

Korona-poikkeusolot ovat vaikuttaneet Kotka-Kymin seurakunnan talouteen hieman yllättävällä tavalla. Tämänvuotisessa talousarviossa ennakoitiin noin 466 000 euron alijäämää. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että kuluvan vuoden tilinpäätös saattaa kääntyä jopa ylijäämäiseksi.

Seurakunnan talousjohtajan Jari-Pekka Väisäsen mukaan kutakuinkin kaikki talouden seuraamisen säännöt ovat tänä vuonna menneet uusiksi.

– Korona alensi verotulokertymää huhti-toukokuussa. Se nostatti tietenkin huolta, tuleeko muutoksesta pysyvä. Siitä kuitenkin selvittiin säikähdyksellä, ja olemme koko vuoden verotulokertymässä plussalla, kertoo Väisänen.

Toista kautta taloustilanteeseen vaikutti yhteen kokoavien toimintojen väheneminen koronan vuoksi.

– Siitä puolestaan syntyi kulusäästöjä, sanoo Väisänen.

Ensi vuoden talousarvio alijäämäinen

Meneillään oleva vuosi on Väisäsen mukaan niin poikkeuksellinen, että sitä on ollut vaikea pitää ensi vuoden taloussuunnittelun pohjana. Seurakunnassa on nyt laadittu ensi vuodeksi talousarvio, joka on noin 529 000 euroa alijäämäinen.

– Joku voi tietysti kysyä, onko seurakunnalla tähän varaa. Yksittäisenä vuotena alijäämä on hyväksyttävissä, koska kumulatiiviset ylijäämät riittävät sen kattamiseen.

Noin 20 hengen vähennys pehmein keinoin

Väisänen sanoo, että tulevalla viisivuotiskaudella seurakunnan on tasapainotettava talouttaan etenkin kiinteistö- ja henkilöstökuluja karsimalla. Seurakunnalla on tätä nykyä noin 120 työntekijää. Viidessä vuodessa määrän ajatellaan vähentyvän 20:llä.

– Irtisanomisia tai lomautuksia ei ole näköpiirissä, vaan vähennys hoituu niin sanotuilla pehmeillä keinoilla. Meillä tulee eteen paljon eläköitymisiä. Sitä kautta tyhjentyvät virat ja toimet jätetään suurelta osin täyttämättä, sanoo Väisänen.

Vuonna 2015 seurakunnan henkilöstökulut olivat noin 6,9 miljoonaa euroa. Ne ovat siitä laskeneet vuosi vuodelta ja ovat ensi vuonna noin 5,9 miljoonaa. Henkilöstömenot ovat seurakunnan kassavirtaperusteisista kustannuksista noin 47 prosenttia.

Kotka-Kymin seurakunta ennakoi saavansa ensi vuonna noin 9,3 miljoonaa euroa verotuloja ja valtion rahoitusta. Investointiohjelmaan esitetään varattavaksi noin 1,8 miljoonaa. Seurakunnalla ei tällä hetkellä ole lainkaan velkaa.