Kotkan uusissa kouluissa muovimattokielto — Muissakin ratkaisuissa korostuu tavoite hyvästä sisäilmasta

Työ paremman sisäilman puolesta jatkuu Kotkassa ja Haminassa, vaikka nettikeskusteluissa sävy on usein arvosteleva. Suunnittelussa, kiinteistönhoidossa ja siivouksessa korostetaan, että ongelmiin suhtaudutaan vakavasti.

Kimmo Seppälä

Rauhalan koulun oppilaat Kotkassa opiskelevat parakeissa, joita on tuotu koulun pihalle lisää vuodenvaihteen jälkeen. Yhteensä Karhulan alueen sisäilmaongelmista kärsivissä kouluissa eli Karhulassa, Helilässä, Rauhalassa ja Hakalassa on yli 1 600 oppilasta.

Varsinkin Kotkassa keskustelu sisäilmaongelmista on vilkasta. Ongelmia on todettu useissa kouluissa ja se näkyy monen kaupungin työntekijän arjessa.

Kotkan kaupunginarkkitehti Leila Hietala toteaa ilmapiirin olevan melko kärjistynyt. Siitä huolimatta työ ongelmien ratkaisemiseksi ja ennalta ehkäisemiseksi jatkuu koko ajan.

— Työajasta todella paljon menee sisäilma-asioihin. Ongelmallisia kouluja on niin monta, että prosessi on kaupungille aikamoinen, kun mietimme, mitä tehdään, missä järjestyksessä ja missä aikataulussa, Hietala sanoo.

Ei liimattavia lattiamateriaaleja

Ongelmien lisääntyessä on yhä enemmän kiinnitetty huomiota uudisrakennusten suunnitteluun, jotta sisäilmaongelmilta vältyttäisiin. Kotkaan ensi vuonna valmistuviin Langinkosken ja Korkeakosken kouluihin ei asenneta liimattavia lattiamateriaaleja, kuten muovimattoa.

Esimerkiksi Vantaalla muovimattojen käytöstä on luovuttu kokonaan kaikissa kaupungin uusissa kiinteistöissä, samoin muutamat rakennusliikkeet ovat tehneet samanlaisen linjauksen.

Useissa sisäilmaongelmakohteissa on todettu VOC-pitoisuuksia eli haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Yhdisteitä on satoja erilaisia ja niiden yhteisvaikutuksen epäillään aiheuttavan terveyshaittoja, esimerkiksi päänsärkyä ja silmien sekä limakalvojen ärsytysoireita.

— VOC-päästöjä aiheutuu tilanteessa, jossa muovimaton alla olevat tasoite ja liima alkavat kosteuden vaikutuksesta käydä. Kosteutta on voinut päästä maton alle myöhemmin tai rakennusaikainen kosteus ei ole päässyt poistumaan, Hietala toteaa.

Uudet koulut rakennetaan sääsuojan alla

Kotkassa on viime vuosina tehty muitakin päätöksiä, joilla halutaan ehkäistä sisäilmaongelmien syntymistä tai parantaa nykyisten rakennusten sisäilmaa.

— Viimeisimmät uudisrakennukset, kuten Katariinan päiväkoti, Kotkansaaren paloasema ja Karhuvuoren koulu, on rakennettu sääsuojassa, Hietala kertoo.

Muovimattojen karttamisella ja hupun alla rakentamisella halutaan välttää riskejä, joita rakenteisiin jäänyt kosteus voi aiheuttaa.

Langinkosken ja Korkeakosken kouluissa on erillinen kosteuskoordinaattori, joka tarkistaa koulujen rakennesuunnitelmat. — Leila Hietala

Sisäilmaongelmien ehkäisemiseksi Kotkassa on ollut käytössä muutaman vuoden ajan rahoitusta rakennusten ennakoiviin kuntotutkimuksiin. Rahoitus jatkuu myös tänä vuonna.

— Langinkosken ja Korkeakosken kouluissa on erillinen kosteuskoordinaattori, joka tarkistaa koulujen rakennesuunnitelmat, jotta ne ovat riskittömät sisäilmanäkökulmasta, Hietala listaa uutena asiana.

Ilmanvaihto päällä päivin öin

Vain osa sisäilmaongelmista aiheutuu kosteusvaurioista. Osa ongelmista on ratkaistavissa ilmanvaihdon ja siivouksen tehostamisella.

Kotkassa on päätetty pitää koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto käytössä koko ajan kaikissa niissä julkisissa rakennuksissa, joissa se on. Aiemmin ainakin osassa rakennuksia ilmanvaihdon tehoa madallettiin, kouluissa esimerkiksi illoiksi, öiksi, viikonlopuiksi ja lomien ajalle.

— Pyrimme siihen, että ilma on hyvää koko ajan, Hietala sanoo.

Siivoukseenkin on kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota. Siivouksen vaikutusta sisäilmaan tehostaisi edelleen se, että irtaimisto esimerkiksi koululuokissa olisi nykyistä enemmän säilytystiloissa eikä keräisi sisäilmaa heikentävää huonepölyä.

Kiinteistöistä halutaan pitää hyvää huolta

Kotkan kaupungin isännöitsijän Sirpa Aallon vastuualueeseen kuuluvat koulut. Aalto on tietoinen sosiaalisessa mediassa käytävästä vilkkaasta keskustelusta ja harmittelee monia vääriä käsityksiä kiinteistöjen hoidosta.

— Suhtaudumme rakennusten hoitoon ja havaittuihin ongelmiin vakavasti. Tämä on meidän työtämme, Aalto toteaa.

Aalto kertoo, että Kotkassa on satsattu kiinteistönhoidon koulutukseen sekä tiimityöskentelyyn, koska kaupungin omaisuudesta halutaan pitää huolta.

Jokaisella kiinteistöllä on oma sähköinen huoltokirja, josta voi seurata mitä toimia kiinteistössä on tehty ja milloin.

Esimerkiksi ilmanvaihdon suodattimet vaihdetaan vähintään kahdesti vuodessa. Suodattimien tilaa mittaavat anturit.

Ilmanvaihtojärjestelmät on aiemmin puhdistettu voimassa olleiden suositusten mukaisesti 10 vuoden välein. Nykyisin Kotkassa on siirrytty puhdistamaan ja säätämään ilmanvaihtojärjestelmät 5 vuoden välein.

— Ilmanvaihto on toiminnassa koko ajan. Järjestelmässä on kaukovalvonta ja ongelmista tulee hälytys, kiinteistötyönjohtaja Pekka Johansson kertoo.

Karhuvuoren koulu kuuluu Johanssonin vastuualueeseen. Uudessa koulussa esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmä huolletaan ja suodattimet vaihdetaan useammin kuin järjestelmä pyytää, koska pyrkimys on välttää sisäilmaongelmat.

— Yksi isoimmista asioista on siivous ja siihen kannattaa panostaa. Karhuvuori on kengätön koulu ja se helpottaa siivoustakin, Johansson toteaa.

Kimmo Seppälä

Kotkassa Hakalan koulu siirtyy kouluun viereen rakennettaviin väistötiloihin talviloman jälkeen.

Haminassakin vältetään muovimattoja

Haminan tilapalvelupäällikkö Juha Tiitta kertoo, että uuteen Alakaupungin kouluun ei ole tulossa muovimattoja opetus-, käytävä- eikä toimistotiloihin.

— Uudisrakennukset tehdään huputettuina, se on meilläkin käytäntö, Tiitta sanoo.

Haminassakin on keskusteltu laajasti rakennusten huollosta sisäilmaongelmien yhteydessä. Ilmanvaihdon toimintaan ja puhtauteen on kiinnitetty huomiota.

— Ilmanvaihtoa ei katkaista mistään rakennuksesta kokonaan. Tapauskohtaisesti mietitään ja säädetään käyntiaikoja ja tehoja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat