Haminan johtavan rakennustarkastajan mukaan suursalon pystytyksen estämiselle ei ollut eväitä — hänen mukaansa vasta käyttöönottotarkastus ratkaisee salon kohtalon

Rakennustarkastaja sanoo ADS Finland Oy:n ottaneen tietoisen riskin pystyttäessään tangon ilman kaikkia tarvittavia dokumentteja.

Raimo eerola

Suursalko nostettiin ja kiinnitettiin jalustalleen viime viikon torstaina.
Suursalko nostettiin ja kiinnitettiin jalustalleen viime viikon torstaina.

Haminan johtavan rakennustarkastaja Ari Brusilan mukaan Haminan suurlipun 100 -metrisen tangon noston kieltämiselle ei ollut edellytyksiä.

— ADS Finland nosti tangon pystyyn, kun sitä varten oli koneet tilattu. Pystyttämiseen ei ollut lupaa, eikä sitä oltu kiellettykään, Brusila toteaa.

Hänen mukaansa pystyttämistä ei kielletty, koska tietojen täydentäminen jälkikäteen on mahdollista.

— Se oli yrityksen riski. Jos eivät saa tietoja täydennettyä, niin sehän on huono asia. Toivottavasti saavat täydennettyä, koska silloinhan kaupunginvaltuuston tahto toteutuisi.

Tangon pystytyksessä ennen kaikkien tarvittavien tietojen toimittamista ei siis rikottu mitään määräyksiä tai säännöksiä?

— Eivät ne rikkoneet. Ne nosti tangon pystyyn ja seuraavaksi ne pyytävät käyttöönottotarkastusta. Sille on edellytyksenä, että laskelmat ovat kunnossa.

Brusilan mukaan käyttöönottotarkastus voidaan tehdä ensi viikolla, mikäli perjantaina saadaan kaikki tarvittavat lisälaskelmat.

Haminan kaupunki julkaisi torstaina tiedotteen, jonka mukaan kaupunki on jättänyt osan suurlipputangon maksueristä maksamatta selvitystöiden ajaksi. Lipputangon hinta on 322 000 euroa ja perustusten 185 000 euroa.