Kotkan Julkiset kiinteistöt omistaa mielenkiintoisia kohteita: Kärkisaari on yksi helmi

Raimo Eerola

Kärkisaari odottaa yrittäjää. Kuitilla Kotkan Julkiset kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Paloneva.
Kärkisaari odottaa yrittäjää. Kuitilla Kotkan Julkiset kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Antti Paloneva.

Kotkan Julkisten kiinteistöjen hallituksen puheenjohtaja Antti Paloneva (sd.) ei arastele sanoa, että yhtiön omistamat tilat Mussalon Savotassa ovat kunnostettuina liikuntatiloina huiput.

— Sanoisinpa jopa niin, että kyseessä on Kotkan paras liikuntapaikka.
Savotan kiinteistöt takovat muutoinkin yhtiölle positiivista tulosta.

— Langinkosken koulu on väistössä samoissa tiloissa kuin Mussalon koulu oli aiemmin. Vuokratuotot tästä ovat merkittävät.

— Yhtiön tilinpäätös vuodelta 2017 on yli 200 000 euroa plussalla, siis ensimmäistä kertaa olemassaolomme neljään vuoteen. Yksi tekijä tähän on juuri tuo Mussalon Savotta, Paloneva jatkaa.

Savotan liikuntakeskus Kotkan paras

Puheenjohtaja tunnustaa, että toimitusjohtaja Juha Runnarin työ Savotan suhteen oli nappisuoritus.

— Runnarin idea oli, että Savotasta tehdään liikuntakeskus. Nyt meidän on vielä mietittävä jatkoa vuokrattuihin koulutiloihin siihen mennessä kun Langinkosken koulu siirtyy takaisin valmistuvaan uudisrakennukseen. Kuitenkin näkemyksemme on, että yhtiön talous ei mene enää sittenkään miinukselle.

Paloneva luettelee tehtävästään väistyvän toimitusjohtajan kaudelta kolme konstia, jolla yhtiön taloutta on oikaistu.

— Yhtiön perustamisen lähtökohtahan oli se, että tällä järjestelyllä Kotka pelastui kriisikunnan paikalta. Kiinteistöt niputettiin uuteen yhtiöön, joukossaan Karhuvuoren koulun rakentamisvelka.

— Kaupunginjohtaja Henry Lindelöfin visio oli myös se, että kiinteistöjä ei myydä ale-hintaan, arvo pidettiin todellisena.

Lisäksi toimitusjohtaja Runnari kävi Palonevan mukaan läpi kiinteistökohtaisesti jokaisen kiinteistön todelliset kulut. Esimerkiksi sähkön maksaminen siirrettiin vuokralaisen vastuulle. Lisäksi Runnari selvitti, että kiinteistömassan laskut menevät oikeaan osoitteeseen.

— Siis hän tarkasti myös olemassa olevien vuokrasopimusten pitävyyden.
Yhtiön hallitus on pohtinut seuraavaksi kiinteistöstrategian tekemistä sekä uudenlaisia markkinointitoimia myytävien kiinteistöjen kohdalla.

Vellamo on omistuksen jalokivi

Kotkan Julkisten kiinteistöjen kiinteistökanta on hyvin monipuolinen.

— Vellamo on meidän jalokivi, mutta toisessa laidassa on omakotitalotyyppistä omistusta. Kiinteistöstrategiassa voisikin listata selkeästi myytävät rakennukset. Niiden omistaminen ei ole kotkalaisten intressi.

Antti Paloneva linjaa asian niin, että kun strategiaa tehdään, yhtiössä pitää olla uusi toimitusjohtaja. Yhtiön hallitus on päättänyt ulkoistaan toimitusjohtaja hakumenettelyn.

— Viimeksi hallitus teki tämän työn. Se on iso työ, sillä hakijoita oli tuolloin 18.

Pirjo Schultz teki erityistä työtä

Paloneva muistuttaa, että Kotkan täydessä omistuksessa olevalla yhtiöllä on arvokkaita kiinteistöjä, kuten Kärkisaari.

— Kärkisaaren pitkäaikaisemmalla yrittäjällä, Pirjo Schultzilla, oli paikan pyörittämiseen erityinen ote. Sen jälkeen yritystoiminta on ollut lyhytjänteistä, lounaspaikkanahan se on liian syrjässä toimiakseen tuottoisasti, Paloneva sanoo.

— Paikkahan on kuitenkin huiman hieno, aivan ainutkertainen.

Raimo Eerola

Karhuvuoden koulun omistaa Kotkan Julkiset kiinteistöt Oy, joskin yhtiö on Kotkan kaupungin oma.

Kotkan Julkiset kiinteistöt omistaa

Merikeskus Vellamo
Karhuvuoren koulu
Konserttitalo
Savotan kiinteistöt
Kärkisaaren kiinteistöt
Meriniemen sauna
Heinsuon jäteasema
Kaupungintalon kioski
Yhteensä omistuksessa on kaikkiaan 24 kiinteistöä.

Yhtiön toimitusjohtaja vaihtuu

Poislähtevä Juha Runnari kokee, että hän onnistui työssään.
Kotkan Julkiset kiinteistöt toimitusjohtaja Juha Runnari, jätät tehtäväsi, miten tähän tilanteeseen päädyttiin? Ja mitä teet jatkossa?

— Tämä oli oman pitkän harkintani tulos. Perhe on osittain asunut viimeisen vuoden Raumalla. Haluan olla perhettäni lähempänä.
— Muutimme Savosta Kotkaan. Perhe on muuttanut perässäni sinne minne minun työni on vienyt, mutta viime vuonna poikamme halusi takaisin kotiseudulleen. Halusimme kunnioittaa häntä päätöksellämme.
— Siirryn Sastamalan Vuokratalot Oy:n palvelukseen toimitusjohtajaksi.

Kotkan Julkiset kiinteistöt Oy on ollut alusta alkaen voimakkaasti tappiollinen. Työsi on ollut raskasta, onko tällä vaikutusta muuttopäätökseen?

— Yhtiö oli alussa tappiollinen, mutta olemme saaneet nostettua vuokrattavien tilojen käyttöastetta. Karsimme ylimääräisiä kuluja pois. Viime tilikausi olikin jo positiivinen. Tämä tekee hyvät puitteet seuraajalleni, joka varmasti jatkaa vuokratilojen kehittämistä. Näin jatkossakin pyritään olemaan kohtuullisella vuokratasolla positiivisen tuloksen tuottava yhtiö.

Miten yhtiön kiinteistökaupat?

— Kiinteistökauppa Suomessa ei mielestäni ole vielä sillä tasolla, että voisi todeta kaupankäynnin hyväksi. Yhtiöllä ei ole ollut tavoitteena luopua kiinteistöistään alle markkinahinnan. Haluamme kehittää ja tuottaa kotkalaisille hyviä harraste- ja liiketoimintatiloja. Tästä esimerkkinä Savotan liikuntakeskus.
 
Miten omalla taustallasi määrittelet kotkalaisuutta – mikä seudussa on hyvää?

— Kotka on hieno merikaupunki. Kotkassa on paljon laadukkaita kulttuuritapahtumia ja puistoja kaikkien kotkalaisten käytössä. On kiva ulkoilla ja rauhoittua meren ääressä.

— Varmasti perheemme tulee käymään jatkossakin Kotkan kesätapahtumissa. Mieleenpainuvinta on ollut Meripäivien paraati. Emme olleet alussa uskoa, että paraati voi kerätä niin paljon joukkoja katsomaan sitä. Sellaista en ole missään muualla ole nähnyt.

— Tulen mielenkiinnolla seuraamaan Kotkan alueen kehitystä. Kotkassa on valtavasti potentiaalia.

Pirjo Schultz, otatko uusiksi?

Yrittäjä Pirjo Schultz, toimit yrittäjänä Kärkisaaressa 15 vuotta. Kukaan ei ole sinun jälkeesi saanut yritystoimintaa siellä jatkumaan. Mitä arvelet tilanteesta?

— Kärkisaari on helmi. Mikäli se olisi 20 minuutin päässä Helsingin keskustasta, se olisi aina täynnä. Ei nyt kun matka-aika on tunti ja 20 minuuttia tilanne on eri. Olen käynyt siellä kerran lähtöni jälkeen ja itku meinasi tulla kun katsoin ympärilleni. Kärkisaari on huikea paikka, kotkalaiset eivät sitä vieläkään ymmärrä.

Voisitko harkita paluuta sinne yrittäjäksi?

— Voi ei, olen jo myynyt kaikki tarvittavat tarvikkeet pois. Mutta tiedän paikan hyvin ja ymmärrän, että työmäärä siellä on kova. Kultakaivos se ei sittenkään ole.

Onko Kärkisaari yrittäjän unelmien paikka?

— Ehdottomasti on. Itsekin jään asiaa miettimään. |Issu Huovinen