Apulaisrehtorin syrjäyttäminen johti oikaisuvaatimukseen Miehikkälässä

Miehikkälän yläkoulun apulaisrehtorin vaihtaminen on johtanut sivistystoimenjohtaja Auli Hyttisen viranhaltijapäätöksestä tehtyyn oikaisuvaatimukseen.

Oikaisuvaatimuksen on tehnyt apulaisrehtorin virasta syrjäytetty opettaja Riitta Lyra. Asia on esillä sivistyslautakunnassa tiistaina. Sivistystoimenjohtaja Auli Hyttinen esittää laukunnalle, että Lyran oikaisuvaatimus hylätään.

Miehikkälän yläkoulun apulaisrehtorina on elokuun alusta toiminut Hyttisen päätöksellä Kirkonkylän alakoulun johtaja Mia Peltola. Hyttinen on perustellut Lyran syrjäyttämistä Hyttisen ja Lyran luottamuspulalla sekä yhteistyö- ja vuorovaikutusongelmilla.

Hyttinen ei maanantaina vastannut Kymen Sanomien soittopyyntöön.

Lyra perustelee oikaisuvaatimustaan muun muassa sillä, että Hyttinen on ollut jäävi päättämään rehtorin ja apulaisrehtorin välisistä ongelmista, koska on itse kolmen koulun rehtori, mukaan lukien Miehikkälän yläkoulu, ja sivistystoimenjohtaja.

Lyran mukaan virkajärjestelystä pidettiin kuulemistilaisuus liian pienellä varoitusajalla ja Lyyran mukaan siitä oli jo valmiiksi laadittu muistio etukäteen. Henkilöstön kuulemistilaisuudesta ei muistiota tehty lainkaan.

Lyran oikaisuvaatimuksen mukaan hän on käytännössä joutunut apulaisrehtorina hoitamaan myös rehtoriutta operatiivisessa arjessa rehtorin eli Hyttisen ollessa poissa. Lyran mukaan Hyttinen kävi Miehikkälän yläkoululla harvoin, jolloin Lyralle jäi paljon rehtorille kuuluvia tehtäviä hoidettavaksi.

Lyra näkee Hyttisen keskittyvän liikaa Virolahden kouluasioihin, jolloin Miehikkälän asiat jäävät vähemmälle hoidolle. Kaakon kaksikon työnjaon mukaan Virolahti hoitaa molempien kuntien sivistystoimen asiat.

Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen on toiminut Lyran avustajana apulaisrehtoriasiassa. Hän oli estynyt osallistumaan asiasta järjestettyyn kuulemistilaisuuteen, mutta on jättänyt asiasta kirjallisen kommentin.

Ylönen paheksuu sitä, että aitoa keskustelua ongelmien ratkaisemiseksi ei ole haluttu käydä, vaan ongelma yritetään ratkaista vaihtamalla apulaisrehtori. Hänen mukaansa haluttomuuta asioiden läpikäymiseen on etenkin Virolahden kunnan viranhaltijoiden taholla.

Oman huolensa apulaisrehtoritilanteesta ilmaisi Miehikkälän yläkoulun oppilaskunnan hallitus, joka vaati viime viikon Kaakonkulma-lehdessä Lyran palauttamista apulaisrehtoriksi. Perusteluina oli apulaisrehtorin läsnäolo ja asioiden hoitaminen paikanpäällä. Hallitus paheksui sitä, ettei oppilaita kuultu ratkaisua tehtäessä.

Antti-Jussi Larvio

Antti-Jussi Larvio

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.