Tiistaina "tilipäivä" 3,6 miljoonalla suomalaisella — Pyhtäällä veronpalautus on keskimäärin 905 euroa per nuppi, Kotkassa 708 euroa

Ensi vuonna kaikille yhteistä palautus- tai mätkypäivää ei enää ole.

Veronpalautukset maksetaan tileille tai maksuosoituksina Osuuspankkeihin tiistaina 11.joulukuuta. Veronpalautuksia maksetaan 3,6 miljoonalle henkilölle yhteensä ennätykselliset 2,9 miljardia euroa. Etelä-Kymenlaakson kuntiin on tulossa yhteensä lähes 43 miljoonan euron veronpalautukset.

Suurimmat potit osuvat Pyhtäälle, jossa keskimääräinen veronpalautus on 905 euroa per henkilö. Virolahdella keskimääräinen palautus on 829 euroa, Miehikkälässä 820 euroa, Haminassa 814 euroa ja Kotkassa 708 euroa.

Mätkyjen suhteen kuntien suuruusjärjestys on sama. Kovimmat keskimääräiset jäännösverot lankeavat Pyhtäälle (2681 e/hlö) ja keveimmät Kotkaan (1094 e/hlö). Koko maan keskiarvot ovat palautusten osalta 818 euroa ja mätkyjen 1826 euroa per henkilö Jäännösveron ensimmäinen maksupäivä oli 3.joulukuuta. Toinen erä tulee maksettavaksi 1.helmikuuta 2019.

Myös joulupukki tekee veroilmoituksen

Jos veronpalautuksella haluaa tilata vaikkapa joulupukin kotiin, sen voi tehdä suhteellisen huoletta. Partaveikolle maksettu korvaus on yleensä työkorvausta, josta kotitalouden ei verottajalle tarvitse hiiskua, elleivät joulupukille maksetut korvaukset ylitä 1500 euroa.

Mutta maksu, pienikin sellainen, kannattaa maksaa tämän vuoden puolella. Jos työkorvaus maksetaan vasta vuoden 2019 puolella, siitä on ilmoitettava tulorekisteriin, jos pukki ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Ilmoitus on tehtävä, vaikka suorituksesta ei muutoin tarvitse toimittaa ennakonpidätystä.

Jos yritys tilaa joulupukin, sen on toimitettava maksamastaan työkorvauksesta ennakonpidätys ja annettava vuosi-ilmoitus, jos joulupukki ei kuulu ennakkoperintärekisteriin.

Joulupukille itselleen saatu työkorvaus on veronalaista ansiotuloa, josta hänen on ilmoitettava omalla veroilmoituksella. Vähennyksiä saa tehdä matkakuluista ja asusteista.

Ensi vuoden verokortissa vain yksi tuloraja

Kaikille yhteistä veronpalautuspäivää ei enää ole ensi vuonna. Veronpalautuksia maksetaan pääsääntöisesti elokuun ja joulukuun välisenä aikana. Jäännösveron eräpäivät ovat valtaosalla elokuun 2019 ja helmikuun 2020 välisenä aikana.

Päivämääriin vaikuttavat henkilön oman verotuksen päättymispäivä, veroilmoitukseen tehdyt muutokset ja muutokset, jotka puoliso on tehnyt omaan veroilmoitukseensa.

Vuoden 2019 verokortissa on vain yksi tuloraja koko vuodelle. Jos tuloraja ylittyy, työnantaja perii veron lisäprosentin mukaan. Sama kortti käy kaikille tuloille eli sivutuloille ei enää lasketa eri veroprosenttia.

Ensi vuoden verokortteja postitetaan parhaillaan. Verokortin pitäisi olla perillä viimeistään 16.tammikuuta. Verottaja suosittelee tekemään muutokset ja muut verotukseen liittyvät asiat verkkopalvelussa (www.vero.fi/omavero). Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla. Verohallinnon mukaan tänä vuonna jo 63 prosenttia verokorttimuutoksista tehtiin verkossa.

Myös veroilmoitus uudistuu keväällä 2019. Uudistus liittyy lähinnä siihen, jos veroilmoitukseen pitää tehdä muutoksia paperilla. Muutokset tehdään erillisille lomakkeille, ei enää suoraan esitäytettyyn veroilmoitukseen.

Veronpalautukset

Henkilöasiakkaiden palatukset maksetaan pankkitileille tiistaina 11.12.

Jos verottajalle ei ole ilmoitettu tilinumeroa, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena Osuuspankkeihin 19.12.2018 alkaen.

Pankit perivät maksuosoituksen lunastuksesta palveluhinnaston mukaisen maksun.

Osakeyhtiöillä, osuuskunnilla, yhdistyksillä ja säätiöillä on omat veronpalautuspäivänsä.

Lähde: Verohallinto

Luetuimmat