Verkkoihin mätänemään jääneen hylkeen kohtalo vaivasi – Kuolleena löydetty riistaeläin kuuluu alueen metsästysoikeuden haltijalle

Jos löytää kuolleen hylkeen, on hyvä ottaa yhteyttä alueen riistanhoitoyhdistykseen.

Lukijan kuva

Kymen Sanomien lukija lähetti  toimitukseen kuvan verkkoihin jääneestä hylkeestä.
Kymen Sanomien lukija lähetti toimitukseen kuvan verkkoihin jääneestä hylkeestä.

Kymen Sanomien toimitukseen otti yhteyttä lukija, joka kertoi, että Pyhtäällä, lähellä Kaunissaarta, on verkkoihin kiinni jäänyt harmaahylje.

– Hylje on mädäntynyt verkoissa jo pari viikkoa. Asiasta on soitettu viranomaisille, mutta asialle ei ole tehty mitään, kertoi lukija.

Ympäristönsuojelupäällikkö Heli Ojala kertoo, että vastaavanlaisista asioista kysellään Kotkan ympäristöpalveluista niin usein, että palvelut on laatinut yleisen ohjeen, jossa kerrotaan, miten kuolleen riistaeläimen löytäneen henkilön on toimittava.

Ilmoitus riistanhoitoyhdistykselle

Ohjeessa kerrotaan, että kunnalla, kunnan ympäristön- tai terveydensuojeluviranomaisella ei ole lakisääteistä velvollisuutta hävittää tai hävityttää riistaeläinten kuten esimerkiksi hirven- tai hylkeen raatoja.

– Kuolleena löydetty riistaeläin kuuluu alueen metsästysoikeuden haltijalle. Tekemästään löydöstä voi ilmoittaa Kymin-Karhulan Riistanhoitoyhdistykselle tai Pyhtään Riistanhoitoyhdistykselle, sanotaan ohjeessa.

Jos kuolleena löydetty riistaeläin aiheuttaa haittaa jollekulle, voi hän haudata tai hävittää eläimen omalla kustannuksellaan.

– Metsästä tai kauempana asutuksesta löydetyt kuolleet eläimet ja linnut kannattaa jättää niiden löytöpaikalle, missä luonto huolehtii niiden hävittämisestä. Rauhoitettua eläintä ei saa ottaa mukaansa.

Sivusaaliista on ilmoitettava

Ojala muistuttaa, että kalastuslain mukaan kalastajan on ilmoitettava sivusaaliinsa, kuten hylkeet.

– Ehkä kyseessä olevassa tapauksessa olisi hyvä ottaa yhteyttä riistanhoitoyhdistykseen ennen kuin ryhtyy rikkomaan verkkoja ja hävittämään hyljettä.

Hylkeen ja pyöriäisen pyydykseen jäämisestä on pyydyksen haltijan viipymättä ilmoitettava Luonnonvarakeskukselle.