Suurlipun tankoa tutkittiin — Helmikuun aikana ratkeaa 100 metriä korkean tangon tulevaisuus

Haminan suurlipun salosta otettiin näytteitä ja selvitettiin valmistustapaa.

Antti-Jussi Larvio

100 metriä korkeasta salosta otettiin perjantaina näytteitä eri kohdista nostolavan avulla.
100 metriä korkeasta salosta otettiin perjantaina näytteitä eri kohdista nostolavan avulla.

Haminan suurlipun salon tutkiminen on alkanut. Selvitystehtävän saanut Kiwa Inspecta tutki salkoa perjantaina eri korkeuksilta nostolavan avulla. Näytteiden ja muiden tutkimustulosten analysointiin on arvioitu kuluvan parisen viikkoa. Tämän jälkeen Kiwa Inspecta toimittaa tulokset lipputankohankkeen valvontaa suorittavalle A-Insinöörit Oy:lle.

A-Insinöörit Oy laatii omien selvitystensä ja Kiwa Inspectan analyysien perusteella loppuraportin Haminan kaupungille. Raportin on tarkoitus valmistua helmikuun aikana. Raportin perusteella ratkaistaan, voidaanko salkoon nostaa maailman suurin eli koripallokentän kokoinen Suomen lippu. Tähän saakka lipun nostaminen salkoon on ollut kielletty, koska tangon kestävyydestä ei ole saatu täyttä varmuutta.

Valmistaja vakuuttaa kestävyyttä

Tangon valmistaneen venäläisen Amira Groupin mukaan tanko lippuineen kestää 29 metriä sekunnissa puhaltavan tuulen ja ilman lippua tuuli saa yhtiön mukaan olla jopa 49 metriä sekunnissa. Venäjältä saatujen dokumenttien perusteella ei kuitenkaan ole voitu varmistua ilmoitettujen kestävyysarvojen paikkansapitävyydestä, joten tangon tutkiminen on tarpeen.

100 metriä korkea salko nostettiin Sibeliuskadun kentälle marraskuun alussa viime vuonna.

Lipputangon hinta on 322 000 euroa, josta kaupunki on maksanut noin 240 000 euroa tangon hankintaurakan saaneelle ADS Finland Oy:lle. Noin 80 000 euroa on jäädytetty odottamaan loppuraporttia. Salkoa varten tehty perustus maksoi 185 000 euroa.