Kymsote vei huomion Haminan valtuustossa — Kokouksessa vaadittiin jopa palaamista omaan palvelutuotantoon

Osavuosikatsauksen käsittelyssä Kymsote nousi yli muiden aiheiden, joita myös riitti.

Kymsote vei huomion Haminan valtuustossa — Kokouksessa vaadittiin jopa palaamista omaan palvelutuotantoon

Kymsote nousi tiistaisen Haminan kaupunginvaltuuston kokouksen keskustelun pääaiheeksi. Sen mahdollisti kaupungin toisen osavuosikatsauksen käsittely, jossa muun muassa nousivat esiin Kymsoten odotettua suuremmat maksuosuudet. Valtuutetut kantoivat huolta myös peruspalvelujen säilymisestä kaupungissa.

Ryhmäpuheenvuoroja ei tällä kertaa osavuosikatsauksesta käytetty, vaan valtuutetut pääsivät suoraan purkamaan tuntojaan.

On ollut oikea ratkaisu mennä mukaan Kymsoteen, jossa nyt luodaan palveluverkkoa. — Hannu Muhonen

Eroa ehdotettiin

Kymsoten kimppuun kävi ensimmäisenä keskustan Ritva Hauhia, joka nosti esiin Kymsoten suunnitelmat karsia Haminasta tiettyjä terveydenhuollon palveluja. Kaupunki antoi elokuussa palvelujen säilyttämistä vaativan lausunnon Kymsoten palvelujen saatavuus- ja saavutettavuusraportista, mutta Kymsotessa ei lausunto saanut toivottua vastakaikua.

— Hamina on joutunut melkoisten vaatimusten kohteeksi Kymsoten toimintojen karsinnoissa. Miten pystyimme hoitamaan oman pienen kaupungin sosiaali- ja terveydenhoidon niin mallikkaasti omin voimin, Hauhia totesi.

Perussuomalaisten Peter Muurman latasi täyden laidallisen Kymsoten suuntaan. Hänen mukaansa mikään Kymsoten kohdalla luvatuista seikoista ei ole pitänyt.

— Haminalaisten kannalta merkittävä kysymys on palvelujen saatavuus ja saavutettavuus. Luvattiin, etteivät heikkene, miten kävi? Luvattiin, että Hamina pystyy vaikuttamaan, miten kävi?, Muurman heitti.

Hän totesi toivovansa, että Haminassa palattaisiin kaupungin järjestämiin palveluihin.

— Haminan pitäisi vakavasti miettiä siirtymistä takaisin omaan järjestelmään, kun se vielä pienin tappioin on mahdollista.

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen toppuutteli eroaikeita ja haaveilua kaupungin omasta palvelutuotannosta.

— On ollut oikea ratkaisu mennä mukaan Kymsoteen, jossa nyt luodaan palveluverkkoa. Olisiko ollut parempi, että olisi jätetty kahdelle suurelle kaupungille sen järjestäminen, Muhonen totesi.

Kymsoten maksuosuuksien kasvua 1,6 miljoonalla eurolla Muhonen perusteli sillä, että haminalaiset ovat käyttäneet palveluja arvioitua enemmän. Myös erikoissairaanhoidon maksujen kasvu miljoonalla eurolla johtui Muhosen mukaan samasta syystä.

Verotkin esillä

Kymsoten ohella osavuosikatsaus toi keskusteluun monien muiden aiheiden ohella luonnollisesti myös kaupungin verotulot. Talouspäällikkö Olli Vilenin mukaan kunnallisverotulon ennustamiseen kuluvalle vuodelle liittyy viime vuoden tapaan suurta epävarmuutta. Kunnallisverotilitykset toteutuivat Haminan osalta tammi-heinäkuussa lähes 1,8 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa pienempinä.

Vilenin mukaan Haminalle helpotusta tuovat yhteisöverotulot, jotka nousevat tänä vuonna kahdella miljoonalla eurolla viime vuoteen verrattuna.

Tammi-heinäkuun osavuosikatsauksen sisältämät määrärahamuutokset huomioiden korjattu talousarvio osoittaa 1,8 miljoonan euron alijäämää kuluvalle vuodelle.

Yhteisöasumista ja kyselytunteja

Valtuustossa jätettiin tiistaina kaksi aloitetta. Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä haluaa Haminan kaupungin lähtevän selvittämään senioreille tarkoitettujen yhteisöasuntojen rakentamismahdollisuuksia. Aloitteen mukaan yhteisöasumista on toteutettu Euroopassa ja monessa kaupungissa myös Suomessa. Yhteisöasunnot voivat olla sekä omistusasuntoja että vuokra-asuntoja.

Suunta-valtuustoryhmä haluaa aloitteessaan Haminassa otettavan käyttöön kyselytunnit kaupunginhallitukselle. Julkisilla kyselytunneilla valtuutetut voivat esittää kysymyksiä kaupunginhallituksen jäsenille, jolloin myös kuntalaiset saavat tietoa ajankohtaisista asioista. Kyselytunteja voisi aloitteen mukaan järjestää kaksi kevätkaudella ja kaksi syyskaudella. 

Uusimmat uutiset