Rannikkopajojen nuoret koristelivat saattohoitoyksikkö Toivelinnan seinät merellisin seinämaalauksin — ”Maalauksen äärellä voi helposti alkaa keskustella erilaisista asioista”

Maalaukset toteuttivat Janni Ylätalo, Sari Hakuli, Karoliina Koivula, Maisa Drockila ja Simo Nousiainen.

Viestintä / Kymsote

Saattohoitoyksikkö Toiveinnan seinämaalaukset toteuttivat Rannikkopajojen nuoret.
Saattohoitoyksikkö Toiveinnan seinämaalaukset toteuttivat Rannikkopajojen nuoret.

Karhulan sairaalaan remontoituihin tiloihin muuttaneen saattohoitoyksikkö Toivelinnan seinät olivat vielä syyskuussa valkoiset. Idea seinämaalauksista nousi Toivelinnan hoitajilta.

Rannikkopajat lähti toteuttamaan ideaa ja antoi työpanoksensa projektiin hyväntekeväisyytenä. Seinämaalauksen suunnitteluun ja itse maalaustyöhön osallistuivat taidepajan Janni Ylätalo, Sari Hakuli, Karoliina Koivula ja Maisa Drockila sekä kädentaidot-pajan Simo Nousiainen.

Seinämaalausten aiheeksi valikoitui meri, joka on rauhoittava elementti. Kuvissa on tuttuja aiheita, jotka voivat herättää potilaiden muistoja.

— Maalauksen äärellä voi helposti alkaa keskustella erilaisista asioista. Helpompien aiheiden kautta päästään puhumaan vaikeammista ja syvällisemmistäkin aiheista. Saattohoito on viipyilevää hoitoa. Se, että uskaltaa kohdata potilaan ja omaisten tunteita, itkua ja vihaakin, se on palliatiivista ja saattohoitoa. Se on erilaista työtä kuin joku muu hoitotyö. Jokaisen, joka täällä tekee työtä, pitää olla sinut kuoleman kanssa, kertoo palveluesimies Minna Uski tiedotteessa.

Viestintä / Kymsote

Seinämaalausten aiheeksi nousi meri, joka on rauhoittava elementti.
Seinämaalausten aiheeksi nousi meri, joka on rauhoittava elementti.

Kymenlaaksossa toimii kaksi saattohoitoyksikköä. Toivelinna palvelee eteläisen Kymenlaakson asukkaita ja Pohjois-Kymenlaaksossa palvelee Villa Apila. Lisäksi saattohoitoa tehdään yhdessä kotisairaaloiden ja kotihoidon kanssa potilaan kotona tai hoivayksiköissä koko Kymenlaakson alueella.