Kotkan Kalamaratonin voitto 26 lajilla – Kisan tuoksinassa koukkuun tarttui myös suomenennätysmittoihin yltänyt hietatokko

Kalamaratonissa kalat on koukutettava suusta vapavälinein, eli kilpailijat käyttävät onkea, virveliä ja perhovapaa lajien tavoittamiseksi.

Juha Salonen/SKES

Takana 24 tuntia kalastusta, mutta voittajien on helppo hymyillä. Team Saka voitti Kotkan Kalamaratonin 2019.
Takana 24 tuntia kalastusta, mutta voittajien on helppo hymyillä. Team Saka voitti Kotkan Kalamaratonin 2019.

Kotkan Kalamaratonin voittajajoukkueeksi pyydysti itsensä tänä vuonna Team Saka, joka onnistui koukuttamaan Kotkan vesiltä kaikkiaan 26 kalalajia vuorokauden aikana. Tulos sivuaa kisaennätystä.

— Kilpailu alkoi lauantaina puolilta päivin tyynessä ja helteisessä säässä, mutta se ei kalastusvauhtia hidastanut. Species Fishing Team toi ensimmäiset kymmenen lajia tuomariston vahvistettavaksi ennätysajassa, sillä kilpailu ei ollut ehtiä vanheta kuin 42 minuuttia, kuvailee kilpailujohtaja Sari Saukkonen.

Kalamaratonissa kalat on koukutettava suusta vapavälinein, eli kilpailijat käyttävät onkea, virveliä ja perhovapaa lajien tavoittamiseksi. Yö kuluu lirkkimällä, rantavedessä kahlaten, ja otsalampun valossa pieniä yöaktiivisia lajeja etsien.

Sari Saukkonen/Maretarium

Mikko Joensivun saama uusi Suomen ennätyskokoa oleva hietatokko, jolla pituutta 7,4 senttiä.
Mikko Joensivun saama uusi Suomen ennätyskokoa oleva hietatokko, jolla pituutta 7,4 senttiä.

Neljä rantanuoliaista

Ässiä, vain yhden joukkueen saamia lajeja, Kotkassa oli tänä vuonna kaksi — voittajajoukkueen saama suutari ja Keisarikalastajien saama toutain. Taitojen ja lajitietouden kasvamisesta kertoo se, että kaikkiaan 12 joukkuetta ylsi vähintäänkin 20 kalalajiin. Vuodesta 2008 käyty Kotkan kisa voitettiin neljänä ensimmäisenä vuonna pienemmällä lajimäärällä.

— Kisan päätyttyä varmistui vielä iloinen uutinen, sillä Mikko Joensivun koukuttama hietatokko ylsi SE-lukemiin. Sille tuli mittaa 7,4 senttiä, kertoo Saukkonen.

Kotkan erikoisuutena on, että koukkuun voi saada harvinaisen rantanuoliaisen.

— Niitä saatiin tässä kisassa kaikkiaan neljä. Nämä kalat luonnollisesti vapautettiin takaisin valokuvadokumentoinnin jälkeen, sanoo Saukkonen.

Kalamaratonin tulokset löytyvät täältä. Klikkaamalla joukkuetta saa näkyviin myös lajilistan. Tähdellä merkityt ovat ässälajeja.

 

Joukkueen Team Saka saalis

1. Ahven

2. Kolmipiikki

3. Kymmenpiikki

4. Mutu

5. Pasuri

6. Piikkimonni

7. Salakka

8. Särki

9. Säyne

10. Sorva

11. Kiiski

12. Lahna

13. Silakka

14. Vimpa

15. Hauki

16. Ruutana

17. Rantanuoliainen

18. Hietatokko

19. Kivennuoliainen

20. Kivinilkka

21. Kivisimppu

22. Mustatäplätokko

23. Liejutokko

24. Seipi

25. Kirjolohi

26. Suutari*