Kymenlaaksossa on tavattu paljon kirjanpainajia – Tuhannet hyönteiset ovat vaaraksi varttuneille kuusikoille

Lämmin heinäkuu antaisi kirjanpainajille tilaisuuden munia kesän toisen sukupolven.

Lumikki Haaja

Kirjanpainajakuoriaisen toukat kaluavat puuhun jälkiä, joista laji on saanut nimensä. Arkistokuva.
Kirjanpainajakuoriaisen toukat kaluavat puuhun jälkiä, joista laji on saanut nimensä. Arkistokuva.

Lämmin kesä on ollut suosiollinen toukokuun lopussa alkaneelle kirjanpainajien parveilulle. Myös Kymenlaaksossa varttuneita kuusia tuhoavia hyönteisiä on tavattu runsaasti.

– Aivan Kymenlaakson rannikolla kirjanpainajia esiintyy tavallisesti vähemmän, koska puusto muuttuu sen verran sisämaasta merta kohti tultaessa, toteaa tutkija Markus Melin Luonnonvarakeskuksesta.

Kirjanpainajien esiintymistä seurataan feromonipyydyksillä. Pyydykset sijoitetaan lähelle paahteisia kuusivaltaisia metsänreunoja. – Uusimpia tutkimustuloksia saamme ensi viikolla.

Hyönteiset tappavat eläviä puita

Riskiraja ylittyy, kun kolmen pyydyksen ryhmässä havaitaan yli 15 000 kirjanpainajaa kesän aikana.

– Rajan ylittyessä metsien tuhoriski on tavanomaista korkeampi ja kirjanpainajien määrä riittää murtamaan puiden pihkapuolustuksen, jolloin ne pystyvät tappamaan eläviä pystypuita, toteaa tutkija Tiina Ylioja Luonnonvarakeskuksesta ja jatkaa:

Rajan ylittyminen ei kuitenkaan tarkoita, että alueella olisi laaja-alaista kirjanpainajan aiheuttamaa tuhoa elinvoimaisissa kuusimetsissä.

Lämmin heinäkuu tuo toisen sukupolven

Kesäkuu oli monin paikoin tavanomaista lämpimämpi.

– Jos kesä jatkuu lämpimänä, heinäkuun puolivälin jälkeen aikuistuvat kirjanpainajat parveilevat ja munivat toisen sukupolven. Kirjanpainajat aikuistuvat, kun tehoisaa lämpösummaa on kertynyt 700 astevuorokautta.

Uusimmat uutiset