Kymenlaaksossa kaksi uutta koronatartuntaa, todettuja tapauksia nyt yhteensä seitsemän – Katso animaatiosta, miten nopeasti koronavirus voisi levitä koko Kotkaan ilman rajoitustoimia

Yksi koronavirukseen sairastunut sairastuttaa arviolta kaksi tervettä. Ilman rajoitustoimia tartuntojen määrä voisi tuplaantua noin viikon välein. Kaikki Kymenlaakson sairastuneet ovat toistaiseksi kotihoidossa.

Marko Happo

Saippuapesu ja käsidesin käyttö toimivat hyvin koronavirusta vastaan. Niiden lisäksi nyt rajoitetaan ihmisten välisiä kohtaamisia, jottei virus pääse leviämään hallitsemattomasti.
Saippuapesu ja käsidesin käyttö toimivat hyvin koronavirusta vastaan. Niiden lisäksi nyt rajoitetaan ihmisten välisiä kohtaamisia, jottei virus pääse leviämään hallitsemattomasti.

Kymenlaaksossa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Nyt tartuntoja on todettu yhteensä seitsemän noin puolentoista viikon aikana.

Sairaalahoidolle ei ole vielä ollut tarvetta, kaikki sairastuneet ovat kotihoidossa.

Koronavirustartuntoja on joka puolella maakuntaa, niin Kouvolassa kuin muuallakin. Näin sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä Kymsotesta.

– Tällä hetkellä tartunta on mahdollista saada kaikkialta kotimaasta, ei vain Lapin lomakeskuksista. Mikään alue ei ole turvassa.

Rajoitustoimenpiteiden vaikutus nähdään pian

Kymenlaaksossa tilanne on Mäntymaan mukaan vielä rauhallinen, sillä toistaiseksi kaikki tartuntaketjut ja mahdolliset altistuneet on pystytty jäljittämään.

Mäntymaa kertoo, että lähiviikot näyttävät, miten rajoitustoimenpiteet vaikuttavat viruksen leviämisnopeuteen. Nyt määrä on Kymenlaaksossa noudattanut WHO:n ja THL:n arvioimaa nopeutta, jossa tartuntojen määrä tuplaantuu 5–6 päivän välein.

– Luku nousee nopeaa tahtia, jos ihmiset eivät rajoita elämäänsä.
Mäntymaa kehottaa kymenlaaksolaisia ottamaan vakavissaan ja tosissaan valtakunnalliset ohjeistukset, välttämään kontakteja ja pitämään etäisyyttä muihin. Koronavirus näyttää tarttuvan herkästi ihmisestä toiseen.

– Nyt näyttääkin jo siltä, että julkinen elämä on hiljentynyt.

Pitkä lista toimenpiteitä

Valmiuslaki otetaan käyttöön, liikkumista rajoitetaan, sosiaalisia kontakteja suositellaan minimoimaan, koulut suljetaan, matkustusta rajoitetaan ja vanhusväestön toivotaan eristävän itsensä muilta.

Hallitus linjasi viime viikolla pitkän listan toimenpiteitä, joilla yritetään hillitä koronavirus Covid-19 leviämistä Suomessa. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö ovat todenneet, että maassa vallitsevat nyt poikkeusolot.

Noin 17 prosenttia sairastaa taudin vakavana

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan ainakin kolmasosa suomalaisista sairastuu koronaviruksen takia, mutta valtaosa lievästi.

Ongelmana on, että Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan noin 17 prosenttia tartunnan saaneista sairastaa taudin vakavana. Arviot kuolleisuudesta vaihtelevat prosentista yli kolmeen prosenttiin.

Kiinan Wuhanista vuodenvaihteessa epidemiana leviämään lähtenyt koronavirus Covid-19 julistettiin maailmanlaajuiseksi pandemiaksi 11.3.2020. Koronaviruksen nopea leviäminen maanosasta toiseen on päässyt yllättämään kaikki, ja monet maat tekevät rajuilta kuulostavia toimenpiteitä viruksen leviämisen hidastamiseksi.

Italiassa kuolleisuusluvut kääntyivät rajuun nousuun kolmannen viikon kohdalla

Oheinen animaatio on karkea esitys siitä, miten virus voisi pahimmillaan levitä Kotkassa. Se jättää huomioimatta monta inhimilliseen toimintaan perustuvaa muuttujaa. Animaatio perustuu arvioihin ja tilastoihin.

Karkeanakin arviona siitä saa käsityksen, miksi laajamittaisia rajoitustoimia tehdään ja käsihygieniasta huolehtimista painotetaan.

Rajoitustoimilla voidaan ainoastaan hidastaa taudin leviämistä. Terveydenhuolto voi kuormittua liikaa yhtä aikaa sairastavista. Silloin hoitajia, lääkäreitä, vuodepaikkoja ja hoitovälineitä ei riittäisi kaikille.

Italiassa on todettu lähes 64 000 koronavirustapausta, kuolleita on yli 6 000 ja toipuneita hiemat vajaat 7 500. Kuolleisuusluvut kääntyivät Italiassa jyrkkään nousuun maaliskuun 7. päivän jälkeen, kolme viikkoa ensimmäisestä todetusta viruksen kantajasta.

Viidennes kuolleista yli 70-vuotiaita

Jos koronaviruksen etenemistä ei yritettäisi hidastaa, yhtä aikaa taudin kantajina voisi pahimmillaan olla valtaosa Kotkan väestöstä.

Koronaan menehtyneistä 22 prosenttia on yli 70-vuotiaita. Vuoden 2018 väestötietojen mukaan heitä asuu Kotkassa lähes 9 900, mikä on noin 19 prosenttia koko Kotkan väestöstä.

Animaation laskurissa on otettu huomioon parantuneiden määrä sillä arviolla, että sairastaminen kestää noin kaksi viikkoa.

Yksi sairastunut tartuttaa arviolta kaksi tervettä. Tartuntamäärät tuplaantuvat laskurissa noin viikon välein.

Animaatiossa kaikki altistuneet myös sairastuvat.

Sadantena päivänä kymmeniä tuhansia sairastuneita

Jos koronavirus saisi levitä hallitsemattomasti, sadantena päivänä viruksen kantajia voisi olla Kotkassa noin 40 000. Jos heistä 17 prosenttia olisi vakavasti sairaita, se tarkoittaisi noin 6 800:aa yhtä aikaa vakavasti sairastunutta. Se, kuinka moni heistä tarvitsisi tehohoitoa, jää nähtäväksi.

Käytännössä sairastuneiden määrä jäänee Suomessa huomattavasti pahinta skenaariota vähemmäksi jo aloitettujen toimenpiteiden takia.

Rajoitustoimien onnistuessakin koronaviruksen aiheuttama potilassuma voi kuormittaa terveydenhuoltoa Kymenlaaksossa rajusti.

Juttua muokattu 24.3. klo 14: Lisätty tietoa otsikkoon ja ingressiin.