Google raivasi kansainvälisille toimijoille tien Haminaan — Datakeskus tarvitsee toimiakseen energiaa ja hyvät tietoliikenneyhteydet

Haminan Energian toimitusjohtaja Markku Tommiska uskoo, että Haminaan tuleva LNG-terminaali on yksi datakeskusyritystä alueelle houkutteleva tekijä.

N/A

Haminan Energian toimitusjohtaja Markku Tommiska muistuttaa, että tärkeä asia datakeskusten sijoittumista ajatellen ovat Torniossa jo oleva ja Haminaan tulossa oleva LNG-terminaali.
Haminan Energian toimitusjohtaja Markku Tommiska muistuttaa, että tärkeä asia datakeskusten sijoittumista ajatellen ovat Torniossa jo oleva ja Haminaan tulossa oleva LNG-terminaali.

Haminan Energian toimitusjohtaja Markku Tommiska toteaa, että The Silent Partner Group of Companies -yrityksestä ei ole vielä otettu yhteyttä paikalliseen energiayhtiöön.

— Mutta en ihmettele, että Googlen lisäksi jokin muukin kansainvälinen yritys haluaa perustaa datakeskuksen Haminaan. Suomea pidetään luotettavana maana, jossa riittää resursseja. Haminassa sellaisille yrityksille on tarjolla tontteja, energiaverkostoja ja työvoimaa.

Tommiska muistuttaa, että tärkeä asia datakeskusten sijoittumista ajatellen ovat Torniossa jo oleva ja Haminaan tulossa oleva LNG-terminaali.

— Datakeskus aikoo käyttää maakaasua tarvitsemansa sähkön tuottamiseen. Voisimme keskustella maakaasun toimittamisesta LNG-terminaalista datakeskukselle, pohtii Tommiska.

Tommiska ei usko, että datakeskuksesta tulee sille vaarallinen kilpailija energiamarkkinoilla.

— Keskus kuluttaa sen verran sähköä, että sitä ei todennäkoisesti jää yli ja jos jää, on hyvä, jos ylijäämä saadaan hyötykäyttöön.

— Keskukset perustetaan sellaisiin paikkoihin, joissa on halpaa sähköenergiaa, hyvät jäähdytysmahdollisuudet sekä hyvät tietoliikenneyhteydet. — Kari Smolander

Datakeskuksen perustamiseen tarvitaan monta palaveria

Myös Haminan johtava rakennustarkastaja Ari Brusila toteaa tänään, ettei heihin ole oltu yhteydessä datakeskuksen asioissa.

Hänen mukaansa sellaiselle keskukselle ei Haminassa ole kaavoitettua aluetta, kuin Googlen kiinteistöjä isännöimällä Tuike Finland Oy:llä Summassa.

— Googlen kanssa heillä tuskin on yhteistyötä.

Lupaprosessi vaatii valmistelua ja Brusilan mukaan normaalisti heidän kanssaan palaveraatataan useita kertoja. Luvat saadakseen pitää siis ensin olla maata, ja sellaiselle kaavoitettuakin.

Datakeskus työllistää kiinteistönhuoltajia

Ohjelmistotekniikan professori Kari Smolander Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta toteaa, että datakeskuksia perustetaan jatkuvasti lisää, koska tietojenkäsittelykapasiteetin kasvu on jatkuvaa.

— Keskukset perustetaan sellaisiin paikkoihin, joissa on halpaa sähköenergiaa, hyvät jäähdytysmahdollisuudet sekä hyvät tietoliikenneyhteydet.

— Sekä Torniossa että Haminassa nämä edellytykset täyttynevät. Luulajassa Ruotsissa, Tornion läheisyydessä, on merkittävä datakeskuskeskittymä. Esimerkiksi Facebookilla on siellä valtavat hallit.

Työvoiman saatavuudella ei Smolanderin mukaan ole suurta merkitystä, koska datakeskukset eivät juurikaan työllistä muualla kuin kiinteistönhuollossa ja välittömässä laitehuollossa.

— Tietojenkäsittelyssä työllistää ennen kaikkea sovelluskehitys ja sovellusten ylläpito. Tätä ei tehdä datakeskuksissa. Kehitystyö ei ole millään tavalla sidottu datakeskusten sijaintiin.

All over press

Ohjelmistotekniikan professori Kari Smolander 
Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta toteaa, että datakeskuksia 
perustetaan jatkuvasti lisää, koska tietojenkäsittelykapasiteetin kasvu 
on jatkuvaa.
Ohjelmistotekniikan professori Kari Smolander Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta toteaa, että datakeskuksia perustetaan jatkuvasti lisää, koska tietojenkäsittelykapasiteetin kasvu on jatkuvaa.

Datakeskuksia tulevaisuudessa myös pohjoiseen

Energiatekniikan professori Esa Vakkilainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ajattelee, että tulevaisuudessa datakeskuksia voidaan perustaa myös Pohjois-Suomeen.

— Jos Suomen ajama kaapeli Pohjoisen napameren kautta toteutuu, niin datakeskuksien sijoittaminen pohjoiseen voisi olla ajankohtaista. Muutoin näyttää Etelä-Suomi vievän voiton.

Uusiutuvaa sähköä, vesivoimaa, on pohjoisessa paljon tarjolla. Samoin tuulivoimalla tehtyä sähköä.

— Tässä tapauksessa puhutaan omalla voimalalla tehdystä sähköstä. Tuulivoimala ei tuota 100 prosenttia ajasta. Eli käytössä pitäisi olla joku muu voimalatyyppi. Käytännössä kilpailukykyisen sähkön tekeminen on haastavaa, vaikka kapasiteetti on Suomen tasolla erittäin iso. Avoimeksi jää, mikä tuo mainittu uusi oma konsepti olisi.