Kotkassa syntyneen kauppias Markku Hautalan K-Citymarket Järvenpää valittiin maailman parhaaksi ruokakaupaksi - Lue myös Kymen Sanomien arkistojuttu, jossa Hautala kertoo olleensa taannoin lähellä lopettamista

Runsas vuosi sitten Hautala kertoi Kymen Sanomissa, kuinka menetti aikanaan kaupan ja kyseenalaisti sen jälkeen oman ammattitaitonsa. Sitten hän päätti olla pelkäämättä enää mitään ja tekevänsä vain sitä, mihin itse uskoo.

K-kauppias Markku Hautala pitää saamaansa tunnustusta koko työtiiminsä saavutuksena.
K-kauppias Markku Hautala pitää saamaansa tunnustusta koko työtiiminsä saavutuksena.

K-Citymarket Järvenpään kauppiaan Markku Hautalan kauppa on voittanut maailman parhaan ruokakaupan tittelin, IGD Awardsin Store of the Year 2019 -palkinnon. Kansainvälinen tunnustus on alalla hyvin arvostettu.

”Saavutus on yhteisten kovien ponnistelujen tulos”

— Olen ylpeä saavutuksestamme, joka on kaupan koko henkilökunnan ansiota. Se, että tällainen maailman mittakaavalla pieni kauppa pienestä Järvenpään kaupungista ja pienestä syrjäisestä maasta menestyy kansainvälisessä maailman parhaiden kilpailussa, on aivan huippujuttu, Hautala iloitsee.

Hautalan mukaan kaupan kehittämiseen on käytetty runsaasti aikaa ja voimavaroja.

— Suhtaudumme kaikkeen tekemäämme pienintäkin yksityiskohtaa myöten intohimoisesti. Siksi onkin upeaa, että olemme saaneet tällaisen kansainvälisen tunnustuksen ja meidät on valittu maailman parhaimmaksi ruokakaupaksi, Hautala kertoo.

Hautala kertoo kilpailun tuoneen Järvenpäähän runsaasti ulkomaisia turistiryhmiä, jotka haluavat tutustua yhteen maailman parhaista ruokakaupoista.

Ainoa finalisti Pohjoismaista

Kilpailun finalistit julkaistiin heinäkuussa. Suomalainen kauppa oli ainoa finalisti Pohjoismaista.

Muut finalistit olivat: Giant Heirloom, Philadelphia (USA), Sainsbury's, Selly Oak (Iso-Britannia), Sam's Club Now, Dallas (USA), Pão de Açúcar, São Paulo (Brasilia), SuperValu, Clonakilty (Irlanti) ja Fooby, Lausanne (Sveitsi).

IGD on kaupan alan tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio Iso-Britanniasta. Organisaatio vierailee vuosittain noin 1 000 kaupassa ympäri maailmaa.

Kauppias kolmannessa polvessa

Markku Hautala syntyi kauppiasperheeseen vuonna 1967. Hänen isoisänsä oli aloittanut kauppiaana Kotkassa vuonna 1936. Isä puolestaan perusti Kuusankoskelle K-Toripäivän, jossa Markku Hautala myöhemmin opiskeli kauppiasuraa.

Alun perin Hautalan tarkoituksena oli jatkaa isänsä kauppaa. Keskolla oli kuitenkin sääntö, ettei isoja kauppoja saa periä. Hautala lähteä tekemään uraa pääkaupunkiseudulla.

Arkistosta: Kova kolaus pääkaupungissa

Ennen kuin Hautalan vetämä kauppa valittiin maailman parhaaksi, hän ehti kokea myös kovan kolauksen, kun Helsingin keskustassa ollut liike meni nurin vajaassa vuodessa.

Hautala kertoi kokemuksestaan Kymen Sanomissa heinäkuussa 2018.

Hän oli koko elämänsä luottanut siihen, että vaikka kävisi miten tai sähläisi kuinka, työssään hän on hyvä.

— Sitten yhtäkkiä viedään kaikki ja kyseenalaistetaan ammattitaito. Silloin mietti itsekin, että olenko vain fuulaa.

Sitten Hautala päätti olla pelkäämättä enää mitään.

Lue koko juttu tästä.

Juttua muokattu 9.11. klo 8.16: Lisätty asiaa otsikkoon ja ingressiin.