Stora Enso tähtää akkumarkkinoille: Yhtiö investoi 10 miljoonaa euroa Sunilan tehtaalle sijoitettavaan koelaitokseen

Kimmo Seppälä

Arkistokuva Sunilan tehtaasta.
Arkistokuva Sunilan tehtaasta.

Stora Enso aikoo investoida 10 miljoonaa euroa koelaitokseen, jossa tuotetaan biopohjaista hiilimateriaalia ligniinistä.

Hiilimateriaalia voidaan hyödyntää keskeisenä raaka-aineena akuissa, joita käytetään esimerkiksi kuluttajaelektroniikassa, autoteollisuudessa ja suurissa energianvarastointijärjestelmissä.

Koelaitoksen rakentaminen Sunilan tehtaalle Kotkaan aloitetaan vuoden 2019 loppuun mennessä, ja sen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2021 alussa. Kaupallistamisesta päätetään koetuotannon tulosten arvioinnin jälkeen.

— Investointi on askel muutosmatkallamme, jolla tutkimme uusia mahdollisuuksia korvata rajallisesti saatavia ja arvokkaita raaka-aineita uusiutuvilla vaihtoehdoilla. Puupohjaisen ligniinin käyttö teknisenä hiilimateriaalina tarjoaa innostavia mahdollisuuksia. Koelaitos on jatkoa sille pitkäjänteiselle työlle, jota olemme tehneet erottamalla ligniiniä biomassasta kasvattaaksemme sen lisäarvoa. Tähtäimessämme ovat nopeasti kasvavat akkumarkkinat, joilla kaivataan laadukkaita, hinnaltaan houkuttelevia ja vastuullisia materiaaleja, sanoo Stora Enson Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström yhtiön tiedotteessa.

Ligniini on yksi puun pääainesosista. Sunilan tehtaalla valmistettavalla ligniinillä voidaan jo korvata fossiilisia ainesosia esimerkiksi liimojen fenolihartseissa. Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015