Elvis kuoli 40 vuotta sitten mutta saa edelleen miehen kyyneliin — kaksi fania kertoo suhteestaan rockin kuninkaaseen

Rock´n rollin kuningas. Tähti, jollaisia ei synny kuin yksi vuosisadassa. Kaikkien aikojen menestynein artisti arviolta 2,5 miljardilla myydyllä levyllään.

Tätä ja paljon muuta oli yhdysvaltalainen kultakurkku Elvis Presley, jonka kuolemasta tulee keskiviikkona kuluneeksi tasan 40 vuotta.

Oliko kuolema lavastettu?

Elviksen kuolemasta liikkui pitkään erilaisia salaliittoteorioita. Jotkut epäilivät hänen lavastaneen oman kuolemansa paetakseen julkisuuden kiroja.

Tällaiseen salaliittoteoriaa pohtivaan televisiodokumenttiin törmäsi myös kotkalainen teinipoika Tomi Raussi 1990-luvun alussa.

— En varsinaisesti uskonut Elviksen olevan elossa, mutta katselin dokumentteja kiinnostuneena ja aloin kerätä levyjä ja tietoja Elviksestä, Raussi kertoo.

Vuonna 1995 Raussi liittyi sittemmin lakkautettuun The Official Elvis Presley Fan Club of Finlandiin. Hän on ollut Suomen Elvis-fanien nykyisenä kattojärjestönä toimivan kerhon eli Elvis Presley Finland — King Elvis Association ry:n presidentti sen perustamisesta eli vuodesta 2009 asti.

Elvis elää Raussin sydämessä, mutta:

— Meillä Suomessa Elviksen kuolemaan on kyllä aina uskottu.

Elvistä vaikka tuntitolkulla

Toinen piinkova Elvis-fani on iittiläinen laulaja Roni Leppä, 32.

Leppä vakuutti tuomariston Voice of Finland -kilpailussa vuonna 2014 esittämällä Elviksen 70-luvun hitin Burning Loven. Trubaduurina esiintyvän Lepän repertuaarissa on parisataa muutakin Elviksen kappaletta.

— En osaa nostaa esille yhtä suosikkikappaletta, hän sanoo.

Vanhemmat ovat kertoneet, että Roni-poika reagoi Elviksen ääneen jo kaksivuotiaana ja halusi kuulla sitä lisää. Nyt Leppä omistaa toistasataa Elvis-levyä. Seinällä roikkuu akustinen keräilykitara, johon on maalattu Elviksen kuvia, ja kaapissa on leveä nahkavyö — samanlainen kuin Elviksellä 1970-luvulla.

Lepän Elvis-kaudet eivät katso vuodenaikaa, vaan ne voivat iskeä koska vain.

— Välillä voi mennä kuukausi niin, että kuuntelen vain Elviksen musiikkia ja piirtelen hänestä kuvia.

Leppä pitää erityisesti 70-luvun Elviksestä, joka oli jo kypsynyt artistiksi. Hän ihailee sekä Elviksen pukeutumis- että esiintymistyyliä.

”Jännitti tavata Priscilla”

Tomi Raussi on nyt 42-vuotias — eli saman ikäinen kuin Elvis oli kuollessaan.

Raussin tähänastisen elämän ylivoimainen Elvis-tähtihetki oli tämän vuoden toukokuussa Saksan Frankfurtissa, jossa pidettiin Elviksen musiikkiin perustuva sinfoniakonsertti. Orkesteri soitti ja Elviksen ääni tuli nauhalta. Kuninkaasta heijastettiin kuvia valkokankaalle.

Konsertin vieraana oli Elviksen entinen vaimo Priscilla Presley, jota Raussi pääsi tapaamaan.

— Jännitti todella paljon, mutta hän oli paljon herttaisempi ja mukavampi ihminen kuin oletin.

Raussi sanoo voivansa vain kuvitella, millaista olisi ollut joskus nähdä Elvis livenä, ”jos kerran pelkästään Priscillan näkeminen saa liikuttumaan”.

Elvis menee myös Lepän tunteisiin. Hänen mukaansa Elviksen kyvyssä koskettaa kuulijaansa oli jotain ainutlaatuista. Erityistä tunnelatausta liittyy kuuluun Havaijin-konserttiin, jossa Elvis lauloi Frank Sinatran My Wayn.

Leppää esitys koskettaa yhä uudestaan.

— Aina kun kuulen ja näen sen, minua rupeaa itkettämään.

Elvis elää keskiviikkona

Elvis Presleytä muistetaan keskiviikkona kotkalaisessa monikulttuurisessa toimintakeskuksessa Myllyssä, jossa on esillä Vesa Perttulan Elvis-näyttely. Myllyssä soi koko päivän Elviksen musiikki. Suomen johtava Elvis-kerho myy siellä fanituotteita.

Suomen suurin Elvis-tapahtuma lienee Elvis — R.I.P. 40 Years in Memoriam, jota vietetään 18.—19. elokuuta Leppävirran Vesileppis-kylpylähotellissa.

Tänään julkaistaan suomeksi Ray Connollyn kirjoittama Elvis Presley — Legendan elämä 1935—1977. Kirja pohjautuu keskusteluihin Elviksen ja hänen managerinsa Tom ”Eversti” Parkerin kanssa. Leena Leskisen teos Tunnit Elviksen kanssa julkistetaan lokakuun alussa.

Lahden kaupunginteatterissa saa 2. syyskuuta ensi-iltansa musikaali Love Me Tender. Esityksessä kuullaan yli 20 Elviksen tunnetuksi tekemää kappaletta Heartbreak Hotelista Don´t Be Crueliin.

Katariina Hakaniemi

Katariina Hakaniemi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat