Tällä viikolla heiluvat perinteisten juhla-asujen helmat – Kansallispukutuuletuksia järjestetään Kotkassa ja Haminassa

Tapahtumien tarkoituksena on luoda mahdollisuus pukeutua kansallispukuun joka vuosi.

Lumikki Haaja

Kansallispukujen tuuletustapahtumissa pääsee esittelemään oman puvun ja sen paikkakunnan. Kuvituskuva.
Kansallispukujen tuuletustapahtumissa pääsee esittelemään oman puvun ja sen paikkakunnan. Kuvituskuva.

Kotkassa, Karhulassa ja Haminassa sonnustaudutaan tällä viikolla kansallispukuihin porukalla. Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset ry järjestää kolme kansallispuvun tuuletustapahtumaa, joissa helmoja pääsee heiluttelemaan.

Tapahtumista ensimmäinen järjestetään keskiviikkona 5. elokuuta Merikeskus Vellamossa, missä on mahdollisuus tutustua Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn samalla, kun oman puvun paikkakunnan pääsee esittelemään muille museovieraille.

Lauantaina 8. elokuuta helmat heiluvat Karhulan Koskipuistossa Villa Munkholman pihapiirissä. Mukana ovat myös Kotkan Kansantanssijat. Tanssin ja kansallispukujen paikkakuntien esittelyn jälkeen on luvassa vapaamuotoinen piknik Koskipuistossa.

Sunnuntaina 9. elokuuta perinteiset juhlapuvut kohtaavat Haminan Raatihuoneella Jukka Rintalan modernimmat luomukset. Näyttelyyn tutustumisen jälkeen esitellään kansallispukujen paikkakunnat Raatihuoneen edustalla. Esittelykierroksen jälkeen voi vapaamuotoisesti siirtyä lähipuistoihin piknikeille tai kahviloihin.

Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset toivottaa tilaisuuksiin tervetulleiksi kansallispukuja tai niiden osia käyttävät. Tilaisuuksissa otetaan huomioon koronarajoitukset.

Tuuletuksia jo yli 10 vuotta

Tämän viikon kansallispukutuuletukset ovat osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivän tapahtumia, kertoo Etelä-Kymenlaakson Kalevalaiset Naiset tiedotteessaan.

Vastaavien tapahtumien järjestäminen alkoi Imatralla yli 10 vuotta sitten, ja niiden tarkoituksena on, että joka vuosi olisi tilaisuus pukea päälle kansallispuku. Tänä vuonna kansallispukuja tuuletetaan elokuun ensimmäisen viikon aikoihin lähes 70 eri tapahtumassa ympäri Suomea.

Nykyisin käytössä olevat kansallispuvut pohjautuvat talonpoikasnaisten juhlavaatteisiin 1800-luvulta sekä niiden toisintoihin. Vaikutteita vuosisadan juhlapukumuodosta on myös nähtävissä, sillä tavallinen kansa otti asuihinsa mallia ylhäisöstä.

Kansallispukutuuletukset

5.8. klo 17 Merikeskus Vellamo

8.8. klo 13 Villa Munkholma ja Koskipuisto

9.8. klo 12 Raatihuone, Hamina

Uusimmat uutiset