Palkittu kotkalainen kasvattaja Minna Hovi: Koirien kasvattaminen vaatii tietoa ja paneutumista — Tärkeintä on koiran terveys

Kimmo Seppälä

Kotkalaisen Minna Hovin perheeseen kuuluu muun muassa viisi valkoistapaimenkoiraa. Kuvassa hänen kanssaan on niistä Bonzo.
Kotkalaisen Minna Hovin perheeseen kuuluu muun muassa viisi valkoistapaimenkoiraa. Kuvassa hänen kanssaan on niistä Bonzo.

Viime viikonloppuna Helsingissä järjestetyssä Pohjoismainen voittaja 2017 -tapahtumassa myönnettiin kolmelle kotkalaiselle koirankasvattajalle Minna Hoville, Heidi Raidalle ja Marja-Liisa Pehkoselle Vuolasvirta-palkinto. Se on korkein huomionosoitus, minkä kasvattaja voi saada.

— Se on minulle todella tärkeä palkinto. Olen tähdännyt siihen siitä lähtien, kun aloitin koirien kasvattamisen. Halusin, että koirani keräävät menestystä ja kunniaa ja hyvin ne ovatkin pärjänneet, toteaa Hovi.

Kasvattaminen vaatii tietoa

Vaikka tavoitteet ovatkin olleet alusta lähtien korkealla, on koirien kasvattaminen Kennel Disadonnaa pitävälle Hoville harrastus.

— Olen ollut koirien kanssa tekemisissä pienestä tytöstä lähtien. Ensimmäinen rotu oli suomenpystykorva. Myöhemmin mukaan tulivat valkoisetpaimenkoirat, joita minulla on nyt viisi. Lisäksi minulla on yksi yakutianlaika.

Koirien kasvattaminen vaatii tietoa.

— Pitää perehtyä koirien sukutauluihin, terveyteen ja luonteeseen. Haluan tietää minkälainen koira kokonaisuudessaan on.

Jalostamisessa on mielestäni tärkeintä se, että menemme siinä eteenpäin sukutaulussa. — Minna Hovi

Uusia kokemuksia ja elämyksiä

Kotona oleva koiralauma asettaa myös rajoituksia arkielämälle.

— Kaikki matkustaminen on jäänyt pois. Ei kukaan ota hoitoon näin montaa isoa koiraa. Koirien kasvattajan täytyy myös olla kiinnostunut lenkkeilystä. Nämä koirat tulevat ihan höppänöiksi, jos eivät pääse liikkumaan, nauraa Hovi.

Koirista on myös paljon iloa.

— Niistä on seuraa ja turvaa. Näyttelyreissut ovat olleet elämyksiä ja niillä olen tavannut ihmisiä, joita en olisi ilman koiria koskaan kohdannut. Vanhin koiristani, Napsu, on 12 maan muotovalio ja olemme käyneet näyttelyissä aina Välimerellä asti.

Tärkeintä on koiran terveys

Vastuullinen kasvattaja on Hovin mielestä sellainen, joka hoitaa pentueensa hyvin.

— Minua kiinnostaa kuulla myöhemminkin mitä meiltä lähteneille pennuille kuuluu ja mitä niiden elämässä tapahtuu. Järjestän pentutapahtumia ja niihin osallistuvat vielä kennelimme ensimmäisen pentueenkin koirat.

Koirien kasvattajat jalostavat samalla rotua.

— Jalostamisessa on mielestä tärkeintä se, että menemme siinä eteenpäin sukutaulussa. Kasvattaminen on vaativaa ja aikaa vievää, koska eteneminen on hidasta, jotta saadaan taas pennusta uusi jalostuskoira. Tärkeintä on koiran terveys. Valkoisissapaimenkoirissa on kiinnitetty huomiota myös niiden luonteeseen. Sitä on haluttu kehittää avoimempaan suuntaan. 

Hovi on tuonut koiria eri puolilta maailmaa.

— Olen tuonut koiria muun muassa Keski-Euroopasta. Viimeisin tuonti on Argentiinasta. Tuomalla koiria ulkomailta saamme Suomeen koiria eri sukutauluista eikä rotu muutu sisäsiittoiseksi.

Pentu vain koiraihmiselle

Viime vuonna Suomessa syntyi 33 valkoisenpaimenkoiran pentuetta.

— Pentueita ei ole paljoa ja usein pennut on varattu jo ennen niiden syntymää.
Kun joku haluaa hankkia koiranpennun Hovin kennelistä, on ensivaikutelma tärkeä.

— Joskus olen joutunut sanomaan koiraa haluavalle, että tämä ei taida olla teidän rotunne. On vaikea sanoa, minkälainen ihminen on sopiva. Hänen pitää olla koiraihminen. Sellainen, joka lupaa tutkituttaa koiran terveyden ja käyttää sitä kokeissa, jotta saadaan lisää tietoa tästä hienosta rodusta.

Kimmo Seppälä

Vuolasvirta-palkinto on korkein huomionosoitus, minkä kasvattaja voi saada.

Vuolasvirta-palkinto
Suomen Kennelliitto perusti Vuolasvirta-palkinnon koiranjalostuksen kehittämiseksi ja edesmenneen taitavan kynologin Lauri Vuolasvirran ansioiden kunnioittamiseksi.
Suomen Kennelliitto myöntää palkinnon korkeimpana huomionosoituksena ansioituneille kasvattajille.
Kasvattajan ansiot määräytyvät hänen kasvattamiensa koirien määrän ja niiden saavuttamien käyttökoe- ja näyttelytulosten perusteella palkintoon liittyvän pisteytysjärjestelmän mukaisesti.
Kasvattajalla on oltava kennelnimi ja hänen toimintansa kenneltyössä on oltava kasvattajasitoumuksen mukaista, moitteetonta ja esimerkillistä.
Palkinnot jaetaan vuosittain merkittävän kenneltapahtuman yhteydessä ja ensimmäisen kerran palkinnot jaettiin vuonna 1979.
Lähde: Suomen Kennelliitto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet