Kotkan teiden varsille kolme uutta led-mainostaulua — Valot tauluihin syttyvät ensi viikolla

Tienvarsimainonnan säätelyä on lievennetty, mutta ihan millaista tahansa valotaulua maastoon ei ole lupa pystyttää.

Riina Lehtoranta

Yksi Kotkan mainostauluista on sijoitettu Sutelaan Mussalontien varteen.
Yksi Kotkan mainostauluista on sijoitettu Sutelaan Mussalontien varteen.

Kotkan tienvarsille on elokuun lopussa noussut kolme 12 neliömetrin kokoista led-mainostaulua. Yksi tauluista on Sutelassa Mussalontien varressa, yksi Merituulentien varressa Kotkansaarella ja yksi Metsolassa Hyväntuulentien ja Kotkantien välissä.

— Meidän taulumme Hyväntuulentien varressa on sijoitettu niin, että sen näkevät Kotkansaaren suuntaan ajavat. Siinähän on taulu talon seinässä myös Jylpyn liittymän jälkeen, mutta se ei ole meidän, kertoo Jasse Mertaranta taulut asentaneesta Proscreen-yhtiöstä.

Proscreen on asentanut kolme vastaavanlaista mainostaulua myös Kouvolaan. Kouvolan taulut ovat jo toiminnassa, Kotkan tauluihin kytketään sähköt ensi viikon alussa.

— Todennäköisesti maanantaina saadaan sähköt, ja taulujen pitäisi olla toiminnassa viimeistään ensi keskiviikkona, sanoo Mertaranta.

Tauluihin on siis tulossa vaihtuvia mainoksia. Mertarannan mukaan kiinnostusta on jo ollut.

— Sekä paikalliseen että maakunnan sisäiseen mainontaan. Siis niin, että kouvolalaiset yritykset markkinoivat Kotkassa ja päinvastoin.

Säätelyä kevennetty

Tienvarsimainontaa koskeva lainsäädäntö muuttui elokuussa 2016. Pysyväisluonteisten mainosten sijoittamisessa siirryttiin tuolloin lupamenettelystä ilmoitusmenettelyyn.

Liikennevirasto antoi tienvarsimainonnasta ja -ilmoittelusta uuden määräyksen tämän vuoden heinäkuussa. Uudella määräyksellä tarkennetaan lakia liikenneturvallisuuden varmistamiseksi mainosten ja ilmoitusten sijoittamisen ja teknisten ominaisuuksien osalta.

Liikenneviraston määräystä sovelletaan tienvarsimainontaan asemakaava-alueen ulkopuolella sekä asemakaava-alueella sijaitsevilla liikennealueilla.

Yksi taho, jonka kanssa tienvarsimainonnasta on aina sovittava, on maanomistaja. Kotkaan tulleista Proscreenin mainostauluista on neuvoteltu sekä Kotkan kaupungin että ELY-keskuksen kanssa.

Ei mitä tahansa tykitystä

Nykysäännöksissä säädellään myös sitä, kuinka suuri led-taulun ja ympäristön välinen valoero saa olla.

— Meidän taulumme on suunniteltu nimenomaan kadunvarsimainontaan, ja niissä on valonsäätöautomatiikka, kertoo Mertaranta.

Mertarannan mukaan säädöksiä on myös siitä, millaista sisältöä kyseisenlaisiin tauluihin on lupa laittaa ja millaisella syklillä mainokset saavat vaihtua. Liikenneviraston ohjeessa korostetaan muun muassa sitä, että vaihtuvasisältöisen mainoksen tulee pysyä samana vähintään 30 sekuntia ja että mainosten vaihtumisen tulee tapahtua hitaasti liukumalla tai limittymällä.

— Nämä säädökset eivät kuitenkaan koske Kotkaan asennettuja tauluja, koska ne sijaitsevat asemakaava-alueella, sanoo Mertaranta.

Mertarannan mukaan Proscreenin taulut ovat sellaisia, että ne toimivat moitteettomasti myös talvella.

— Niin kylmää ei meidän elinaikanamme tulekaan, että nämä pakkaseen hyytyisivät, vakuuttaa Mertaranta.

Fakta: Mainostaulujen säännöksiä Elyn alueella

Vaihtuvasisältöisen mainoksen tulee pysyä samana vähintään 30 sekuntia kerrallaan.

Mainos ei saa sisältää liikkuvaa kuvaa tai välähdyksiä.

Mainoksen vaihtuminen ei saa tapahtua välähtämällä suoraan seuraavaan mainokseen tai lyhyen pimeän tilan kautta, vaan edellisen mainoksen tulee sammua hitaasti noin kahden sekunnin liukumalla ja seuraavan syttyä vastaavasti noin kahden sekunnin kuluessa.

Vaihtoehtoisesti voidaan edellisen ja seuraavan mainoksen vaihtuminen toteuttaa limittäin liukumalla ylhäältä alas tai vasemmalta oikealle noin kahden sekunnin aikana.

Mainoksen valovoiman on oltava sellainen, että Liikenneviraston häiriövalon raja-arvot eivät ylity. Pimeän aikaan mainospinnan keskimääräinen luminanssi saa olla enintään 300 kandelaa/m2.

Hämärän aikaan mainospinnan luminanssi ei saa olla enemmän kuin viisi kertaa ympäristön luminanssi.

Mainostaulun tulee säätää automaattisesti kirkkauttaan ympäristön valoisuuden mukaan portaattomasti tai tihein portain.

Lähde: Liikennevirasto

Juttua muokattu klo 18.17 sekä 12.9. kello 7.22. Lisätty Mertarannan kommentti siitä, että Elyn alueelle laaditut säädökset eivät koske Kotkaan asennettuja tauluja, koska ne sijaitsevat asemakaava-alueella ja lisätty samanaiheinen täsmennys toisaalle tekstiin.