Virojoen S-market uudistuu loppuvuoteen mennessä, Kotkan Amiraali yhdistetään autotaloihin — KSO investoi 20 miljoonaa tänä vuonna

Virojoen S-marketin uudistus on parhaillaan suunnittelupöydällä. Kotkan ABC Amiraali uudistetaan yhdessä KSO:n autotalojen kanssa yhdeksi kokonaisuudeksi, samalla kasvaa aseman yhteydessä toimivan Salen pinta-ala.

Kimmo Seppälä

Kotka Seurahuone avattiin uusittuna viime marraskuussa.
Kotka Seurahuone avattiin uusittuna viime marraskuussa.

Kymen Seudun Osuuskaupan KSO:n myynti kasvoi 3,9 prosenttia vuodesta 2017. Investointeihin KSO käytti 18,7 miljoonaa uudistaen palvelutarjontaansa koko maakunnan alueella.

Palvelutarjonnan uudistuksien myötä konsernin työntekijöiden määrä kasvoi yli 1 550 henkilöön. Asiakasomistajia palkittiin viime vuoden aikana yhteensä 19,4 miljoonalla eurolla.

— Palveluverkoston jatkuvalla kehittämisellä tuotamme palveluja ja etuja asiakasomistajille. Samalla kehitämme maakunnan vetovoimaa ja houkuttelevuutta niin matkailijoille kuin uusille kymenlaaksolaisille. Vuonna 2019 tulemme jatkamaan panostuksia noin 20 miljoonan euron suuruisilla investoinneilla, toimitusjohtaja Harri Miettinen kertoo.

Viime vuoden merkittävimmät investoinnit olivat Kotkan Sokos Hotel Seurahuoneen kehittäminen sekä S-marketverkoston uudistaminen eri puolilla maakuntaa.

Kokonaisuudessaan uusitut ja energiatehokkaat S-marketit avattiin Kuusankoskella, Valkealassa ja Kotkan Karhuvuoressa. Kouvolan Tornionmäen S-marketin yhteyteen avattiin Hesburger sekä S-Cafe. Kotkan Prismakeskuksen uusi ravintolamaailma avautui toukokuussa.

EU edellyttää kylmälaitteiden uusimista

Tänä vuonna vuorossa ovat Elimäen ja Virojoen S-marketit. Elimäellä uudistustyöt valmistuvat kuluvan kuun lopussa.

— Virojoen market on tällä hetkellä suunnittelupöydällä. Siellä töiden valmistuminen taitaa mennä loppuvuoteen.

Kaikkiin uusittaviin marketteihin tulee muun muassa uusien EU-vaatimusten mukaiset kylmälaitteet. Kylmälaitteita uusitaan asteittain. EU-tasolla siirtymäaikaa uusiin laitteisiin on vuoteen 2030 saakka.

Korian S-market jatkaa nykyisellään

Korian S-Markettiin ei toistaiseksi ole tulossa muutoksia.

— Korian yksikköä uusittiin joitain vuosia sitten, joten sinne ei vielä kohdistu paineita. Myös se, että ABC ja Prisma ovat korialaisittain lähellä, vaikuttaa asiaan, Miettinen sanoo.

Ravintoloista Kouvolan Amarillon konsepti uudistetaan. Tällä hetkellä remontissa oleva ravintola avataan toukokuussa.

— Amarillo pannaan kokonaan uuteen uskoon. Ravintola oli fyysisesti jo kovin kulunut, ja myös asiakkaiden toiveet ja ravintolatrendit ovat muuttuneet.

Ravintolan tilat pienenevät ja varsinaisesta yökerhotoiminnasta luovutaan. Karaokea lukuun ottamatta konsepti tulee olemaan sama kuin viime vuonna uusitussa Kotkan Amarillossa.

Sokoksen vuokrasopimusta jäljellä noin kolme vuotta

Kouvolan keskustan Sokos jatkaa nykyisellään. Sokos toimii vuokratiloissa, ja vuokrasopimusta on jäljellä vielä kolmisen vuotta.

— Tilanne on stabiili. Huolestuttavaa on toimijoiden lopettaminen Kouvolan keskustassa. Tyhjää liiketilaa näyttää olevan. Kävelykadun painopiste näyttää muuttuvan ravintoloiden suuntaan.

Sokoksen myyntipinta-alaa pienennettiin kolmisen vuotta sitten. Liikkeen koko muutettiin vastaamaan kysyntää. Taustalla vaikuttaa kaupan painopisteen siirtyminen Prisma-keskukseen ja kauppakeskus Veturin läheisyyteen.

— Täytyy toivoa, että muutkin toimijat investoisivat Kouvolan keskustaan. Kaupungilla on hankkeita kävelykadun kehittämiseksi, joten kyllä keskustassa yritystä on.

Kotkan ABC Amiraali uudistetaan yhdessä KSO:n autotalojen kanssa yhdeksi kokonaisuudeksi. Samalla rakennuksessa toimivan Sale-myymälän myymäläpinta-ala kasvaa.

Väen väheneminen heikentää talousnäkymiä

Vuodesta 2019 KSO odottaa maltillista. Tuloksen odotetaan säilyvän edellisvuoden tasolla.

— Yleisen taloudellisen kehityksen odotetaan säilyvän positiivisena ja työttömyyden lasku tukee ostovoiman kehitystä. Kymenlaakson maakunnan väestömäärän väheneminen sen sijaan heikentää alueellisen talouden näkymää, Miettinen sanoo.

Tulevana kesänä KSO palkkaa yli 400 kesätyöntekijää, jotka työllistyvät monipuolisesti kaupan ja palveluiden alalle sekä Tykkimäen huvipuistoon.

Lisäksi vuosittain Kymen Seudun Osuuskauppa tarjoaa Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman myötä harjoittelupaikan noin 200 nuorelle.

KSO:n vuosi 2018 lukuina

Verollinen myynti 550,4 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuoteen 3,9 prosenttia eli 20,4 miljoonaa euroa.

Konsernin operatiivinen tulos oli 16,9 miljoonaa euroa (vuonna 2017 16,7 miljoonaa euroa).

Investointeihin KSO käytti 18,7 miljoonaa euroa.

Asiakasomistajia oli vuoden lopussa 85 897 ( 78,5 prosenttia maakunnan talouksista).

Bonusta ja maksutapaetua maksettiin 14,3 miljoonaa ja ylijäämän palautusta 5,1 miljoonaa euroa, (yhteensä 19,4 miljoonaa euroa).

KSO:n palveluksessa oli keskimäärin 1 550 henkilöä.