Kotkan näkkileipätehdas seisoo perjantaiaamuun — Pääluottamusmies Palola: "Sitä saa mitä tilaa"

Tehtaanjohtaja Savinko: "Resurssit eivät riitä viiteen vuoroon ja siksi haluttiin yksi vuoro purkaa ja vahvistaa muita."

Raimo Eerola

Työntekijöiden mielenilmaus sulkee Lantmännen Cerealian tehtaan perjantaiaamuun asti. Arkistokuva.
Työntekijöiden mielenilmaus sulkee Lantmännen Cerealian tehtaan perjantaiaamuun asti. Arkistokuva.

Kotkassa näkkileipää ja hapankorppuja tekevä Lantmännen Cerealia Oy:n tehdas menee kolmeksi ja puoleksi vuorokaudeksi kiinni.

— Työntekijät päättivät yhteistuumin pitää mielenilmauksen, joka kestää maanantai-illasta kello 22 perjantaiaamuun kello 6, kertoo tehtaan pääluottamusmies Kim Palola.

Palolan mukaan tällaiseen ratkaisuun päätyminen kuvaa työntekijöiden mielialaa tehtaalla.

— Ei jää arvailujen varaan miten siellä voidaan. Yt-neuvottelut ovat käynnissä, mutta ei niissä työntekijöitä kuunnella.

Palolan mukaan tehtaalla ollaan muuttamassa työaikamallia siten, että työntekijöiden ansiot laskevat radikaalisti. Myös työskentelytapoja ollaan hänen mukaansa muuttamassa siten, että työturvallisuus kärsii.

— Kustannuksia yritetään pudottaa, mutta luulisi siihen olevan muitakin keinoja kuin jatkuva työntekijöiden selkänahasta repiminen.

Palola myöntää, että seisokki on pitkä.

— Tietysti työnantaja oli tyrmistynyt, mutta näin työntekijät yhdessä maanantaina iltapäivällä päättivät. Joka vuosi on yt-neuvotteluja ja työehtoja pyritään koko ajan heikentämään. Jos ei ihmisistä välitetä, voi joskus käydä näin.

Tehtaanjohtaja Mikko Savinko on työntekijöiden kantaan pettynyt.

— Ei tämä todellakaan hyvältä kuulosta. Neljän vuorokauden tuotanto tässä menetetään ja tappiota tulee merkittävästi.

Savingon mukaan työntekijöiden ilmoitus tuli vuoromallimuutoksista pidetyn tiedotustilaisuuden jälkeen.

— Katkeamattomasta vuorojärjestelmästä ollaan siirtymässä katkeavaan kolmivuorojärjestelmään ja siinä rinnalla on vielä kaksivuorotyötä. Siihen meillä on työnantajana päätösmahdollisuus. 

Savingon mukaan asiasta on keskusteltu työtekijäpuolen kanssa pitkään.

— Syyt ovat tuotannolliset. Resurssit eivät riitä viiteen vuoroon, siksi haluttiin yksi vuoro purkaa ja vahvistaa muita vuoroja. Irtisanomisista tai lomautuksistahan tässä ei ole kyse. Työntekijöiden ansiotasoon tällä on vaikutusta, mutta sitä saadaan korvattua muilla tavoilla.

Savingon mukaan kommunikaatiota jatketaan, vaikka vuoromallin vaihto on periaatteessa työnantajan päätös.

Kotkan näkkileipä- ja hapankorpputehtaan omistava Lantmännen Cerealia Oy kuuluu ruotsalaiseen Lantmännen-konserniin. Tehtaalla on henkilöstöä noin 150.

Muokattu 14.10. kello 20.07: Kirjoitusvirhe korjattu.