Ankeriasnaaras yllätti Kotka Maretariumissa — Suomalaisen ankeriaan mätiä saatiin ensimmäisen kerran ilman hormonihoitoa

Lokakuun lopulla Luonnonvarakeskuksesta ja Hollannista Wageningen yliopistosta on tulossa tutkijoita Maretariumiin mysteerin äärelle.

Teemu Lakka

Ensimmäistä kertaa luonnollisesti
Euroopassa saatuja ankeriaan mätimunia.
Ensimmäistä kertaa luonnollisesti Euroopassa saatuja ankeriaan mätimunia.

Heinäkuun puolivälissä Kotka Maretariumissa hämmästytti suuri ankeriaan muodonmuutos: yksi ankeriaista oli keskeltä valtavan pullea, sen pää oli litistynyt ja pyrstö kuin surkastumassa.

— Ankerias näytti epämuodostuneelta, sairaalta yksilöltä, mutta kyseessä oli kutuvalmis naarasankerias, kertoo toimitusjohtaja Sari Saukkonen.

Maretariumista välitettiin välitettiin tieto ja kuvat tapahtuneesta Luonnonvarakeskuksen ankeriastutkijalle Jouni Tuloselle.

— Hänen ensimmäinen reaktionsa oli, että ei voi pitää paikkaansa, sillä meikäläisen ankeriaslajin Anguilla anguillan mätiä ei ole koskaan saatu ilman laboratorioissa annettavaa hormonihoitoa.

Maretariumin akvaristi-sukeltaja Teemu Lakka otti yhteyttä Euroopan muihin ankeriastutkijoihin ja Hollannista saatiin vahvistus sille, että kyseessä on kuin onkin ankeriaan mäti.

— Meille sateli onnitteluja tutkijoilta. Olosuhteet Maretariumissa ovat niin erinomaiset, että ankeriaan luonnollinen mädin tuotto on mahdollista, iloitsee Saukkonen.

Tutkijat tulevat ankeriasmysteerin äärelle

Ankeriaan lisääntymisen tiimoilta tehdään paljon tutkimustyötä sekä Euroopassa että Japanissa sikäläisen ankeriaan parissa.

— Ankerias on arvokas ruokakala ja maailman ankeriaskannat ovat uhattuina. Erityisesti ankeriaan poikaset, niin kutsutut lasiankeriaat ovat vähentyneet voimakkaasti 1970-luvulta lähtien. Suomen uhanalaisluokituksen mukaan ankerias on äärimmäisen uhanalainen.

Lokakuun lopulla Luonnonvarakeskuksesta ja Hollannista Wageningen yliopistosta on tulossa tutkijoita Maretariumiin mysteerin äärelle.

— Maretariumin isoista ankeriaista, jotka ovat peräisin Asikkalasta Vesijärvestä, tutkijat ottavat muun muassa verinäytteitä, joista määritetään kalojen hormonipitoisuudet. Maretariumin ankeriaiden avulla ankeriastutkimuksissa päästäneen aimo harppaus eteenpäin.

Teemu Lakka

Ankerias näytti epämuodostuneelta, sairaalta yksilöltä, mutta kyseessä oli kutuvalmis naarasankerias.
Ankerias näytti epämuodostuneelta, sairaalta yksilöltä, mutta kyseessä oli kutuvalmis naarasankerias.

Suomen kalalajeista mystisin

Ankerias on Suomen alkuperäisistä kalalajeista mystisin. Kaikki Euroopan ja Pohjois-Afrikan ankeriaat sekä Pohjois-Amerikan amerikanankeriaat kutevat Keski-Atlanttiin kuuluvalla Sargassomerellä. Suomen ankeriaille kertyy kutumatkaa noin 6000 km ja eurooppalaisin satellliittiseurannoin on todettu, että kutumatka kestää noin kaksi vuotta.

Ennen lähtöään pitkälle kutumatkalla kasvuankeriaat eli niin kutsutut kelta-ankeriaat muuttuvat hopea-ankeriaiksi. Ankeriaan selästä tulee lähes musta, kyljet muuttuvat hopean värisiksi ja vatsapuoli valkoiseksi, silmät suurenevat ja ankeriaiden rasvapitoisuus kasvaa. Usealla Maretariumin yli 40-vuotiaalla ankeriaalla on nähtävissä nämä muutokset.