Kaikkiaan 32 500 ankeriasta istutetaan Kymenlaakson rannikolle –eniten istutuksia tehdään Haminassa ja Pyhtäällä

Tuntematon

Ankerias kuuluu Suomessa alkuperäislajeihin. Niiden kantaa on Kymenlaaksossa pyritty elvyttämään istutuksin jo parinkymmenen vuoden ajan.
Ankerias kuuluu Suomessa alkuperäislajeihin. Niiden kantaa on Kymenlaaksossa pyritty elvyttämään istutuksin jo parinkymmenen vuoden ajan.

Kymenlaakson vesiin istutetaan keskiviikkona kaikkiaan 32 500 ankeriasta. Ankeriaat istutetaan koko rannikon matkalle Ahvenkoskelta Virojoelle, kertoo Etelä-Suomen Merikalastajain liiton toiminnanjohtaja Teemu Tast.

– Eniten ankeriaita istutetaan Haminaan ja Pyhtäälle. Vesialueiden omistajat, jotka ovat mukana istutuksissa saavat itse päättää, missä istutukset tehdään, kertoo Tast.

Kymenlaakson rannikolle istutettavat ankeriaat ovat noin neljäsosa kaikista Suomeen tänä vuonna istutettavista ankeriaista.

Ankeriasta on istutettu Kymenlaakson rannikolle säännöllisesti yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Istutukset ovat vesialueita omistavien osakaskuntien vapaaehtoista kalavesien hoitoa, johon käytetään kalastuslupien myynnistä saatavia tuloja.

Tänä vuonna istutuksia rahoittaa myös Luonnonvarakeskus, joka haluaa istutusten avulla lisätä kutuvaellukselle lähtevien ankeriaiden määrää.

– Luken osuus istutuksista on merkittävä. Kaikkiaan luonnonvarakeskus sijoittaa ankeriaiden istutuksiin noin 100 000 euroa, joka merkitsee 60 000 ankeriasta. Näistä 24 000 tulee Kymenlaaksoon, kertoo Tast.

Alueen vesialueiden omistajat sijoittavat istutuksiin noin 15 000 euroa.

EU-maissa rajoitettu kalastusta

Ankerias on Suomessa alkuperäinen kalalaji, joka kuitenkin lisääntyy vain Sargassomerellä lähellä Amerikan rannikkoa.

Euroopan ankeriaskanta on romahtanut ja ankeriaan poikasia vaeltaa luonnostaan Suomeen vain murto-osa aikaisempiin vuosikymmeniin verrattuna.

– Ankeriaan väheneminen on maailmanlaajuinen ongelma ja edelleen mysteeri. Siihen uskotaan vaikuttavan muun muassa ympäristömyrkkyjen ja Aasiasta levinneen loisen, joka vaikuttaa ankeriaan elinkykyyn, sanoo Tast.

Myös kalastuksella on Tastin mukaan suuri merkitys ankeriaan menestymiseen.

– EU-alueella kaikki maat ovat rajoittaneet ankeriaan kalastusta, jotta kanta saataisiin elpymään, kertoo Tast.

Ankeriaskanta on Tastin mukaan lähtenytkin kasvuun.

– On merkkejä siitä, että kanta olisi lähtenyt elpymään aallonpohjastaan, sanoo Tast.

Ankeriaan istutuksilla vesialueiden omistajat varmistavat sen, että ankeriasta päästään myös kalastamaan. Tastin mukaan suurin osa istutettavista ankeriaista pääsee kalastuksesta huolimatta kutuvaellukselle.

Luonnonvarakeskus on Tastin mukaan lähtenyt mukaan istutuksiin, koska rannikko on hyvää kasvualuetta ja istutuksilla nämä alueet saadaan käyttöön.

Kun istutukset tehdään rannikolle, padot eivät estä kutukypsien ankeriaiden vaellusta kohti Sargassomerta.

Istutettavat ankeriaat on pyydystetty viime keväänä Englannin Severn-joesta. Niitä on pidetty sen jälkeen Ruotsissa karanteenissa, jossa on varmistettu, että ne eivät kanna vaarallisia kalatauteja.

Keskiviikkona ankeriaat kuljetetaan Tanskaan, mistä ne saapuvat reittilentokoneella Suomeen.

Ankeriaita kuljettava lentokone laskeutuu Helsinki-Vantaan kentälle keskiviikkona iltapäivällä, ja kalat pääsevät luikertelemaan Suomenlahteen vielä keskiviikkoillan aikana.