Kolmelle kotkalaiselle puistoille myönnettiin kansainvälinen viheraluepalkinto — Vain viisi puistoa palkittiin Suomessa

Green Flag Award -järjestelmä palkitsee laadukkaasti ylläpidettyjä viheralueita. Kotka haki tunnustusta puistoilleen ensimmäistä kertaa.

Kimmo Seppälä

Sapokan vesipuisto oli yksi puistoista, jotka saivat tunnustusta.
Sapokan vesipuisto oli yksi puistoista, jotka saivat tunnustusta.

Kolmelle kotkalaiselle puistolle myönnettiin kansainvälinen viheralueiden laadun tunnus, Green Flag Award. Tunnustusta saivat Sapokan vesipuisto, Karhulan Jokipuisto sekä Katariinan Meripuisto. Koko Suomessa palkittiin vain viisi puistoa, joten Kotkaan Suomen palkinnoista meni yli puolet.

Tunnustusta saaneissa puistoissa nostetaan salkoon vihreä lippu merkiksi palkinnosta. Lipputangot pystytettiin Kotkan puistoihin viime viikolla, ja liput nousevat salkoihin tänään keskipäivän tuntumassa. Oikeus käyttää lippua on ansaittava joka vuosi erikseen.

Green Flag Award -järjestelmän tarkoituksena on tunnistaa ja palkita laadukkaasti ylläpidettyjä viheralueita ja asettaa taso kansainvälisesti ensiluokkaisille viheralueille. Järjestelmä arvioi viheralueiden hoitoa, käyttäjien osallistumismahdollisuuksia, kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja sekä ilmastonmuutosta ennakoivia toimenpiteitä puistoalueella.

Järjestelmä on kotoisin Britanniasta, ja se on palkinnut puistoja Suomessa vuodesta 2016. Kotkan kaupunki osallistui hankkeeseen tänä vuonna ensimmäistä kertaa hakemalla tunnustusta kolmelle puistolleen.

Suomessa palkittiin Kotkan puistojen lisäksi tänä vuonna Lahden Pikku-Vesijärven puisto jo kolmannen kerran sekä Tampereen Hatanpään kartanonpuisto ja arboretum toisen kerran.

Kehuja kunnossapidosta ja palveluista

Kotkan puistot arvioivat Green Flag Award -tuomarit Titta Holmala-Kylmäkoski ja Sara Luhtaniemi Tampereen kaupungilta. He kehuivat puistoja sekä tarmokkaasta kunnossapidosta että niiden monipuolisista palveluista yhteisölle.

Sapokan vesipuisto sai tunnustuksen monipuolisista toiminnoista ja näyttävyydestä. Tuomarit pitivät puistossa siitä, kuinka erilaiset habitaatit rytmittävät puistossa kävelyä, ja luovat erilaisia tunnelmia.

— Eri kasvilajeja on käytetty hyvin osaavasti ja niitä on sijoitettu lajille sopiviin kasvupaikkoihin, jossa ne näyttävät luontaisesti viihtyvän, kommentoivat tuomarit.

Jokipuistossa tuomareihin tekivät vaikutuksen erityisesti lummelampi, näyttävät istutukset ja graniittimuurit vesiputouksineen. Tuomarit kehuivat Jokipuistoa yhdeksi Suomen hienoimmista puistoista.

— Jokipuisto on ainutlaatuinen kohde, joka hurmaa upeilla näkymillä ja rakenteilla. Pienelle alueelle on saatu koottua monia eri elementtejä, jotka ovat tasapainossa keskenään. Tunnelma on harmoninen ja rauhoittava, tuomarit luonnehtivat.

Katariinan Meripuistossa tuomareiden mielestä oli hienoa se, että upeiden kallioiden ja merimaisemien lisäksi siellä huomioidaan liikunta- ja leikkimismahdollisuudet. Toimintoja on puistossa monille erilaisille käyttäjille.

— Meripuisto on upea kokonaisuus, jonka historia on edustavasti näkyvissä. Puistokokonaisuus on luonnonarvoiltaan erittäin monipuolinen, varsinkin kasvillisuuden ja linnuston osalta, tuomaristo toteaa.