Haminalaiseen nuorten kahvilaan murtautuneet palauttivat saaliinsa, pyysivät anteeksi ja lupasivat korvata jo menetetyt tavarat

Kahvila Jaspiksen työntekijöitä kohtasi murron jälkeen lohduton näky. Nuorten käyttöön talkoilla hankittuja tavaroita oli viety tuhansien eurojen arvosta. Viikon päästä tapahtui kuitenkin seuraava yllätys — iloinen sellainen.

Kimmo Seppälä

Hannah Honkanen yllättyi iloisesti, kun murtautujat palauttivat suurimman osan varastamistaan tavaroista kahvila Jaspiksen pihamaalle.

Kahvila Jaspiksessa Haminassa on parin viime viikon aikana tapahtunut ikäviä, hämmentäviä, iloisia ja hieman hassujakin asioita.

Koulujen päättäjäisviikonloppuna kahvilan tiloihin murtauduttiin ja niistä vietiin tavaraa useiden tuhansien eurojen edestä.

— Kun menin töihin maanantaiaamuna, oli työhuoneeni ikkuna väännetty sijoiltaan ja huoneeseen oli tunkeuduttu. Se oli ollut haastava tehtävä, koska ikkunan edessä oli rakenteissa kiinni oleva työtaso eikä ikkuna avautunut kuin viisi, kymmenen senttimetriä. Huoneeseen oli tultu voimalla, koska työtaso oli kaatunut ja lattialla oli valtava määrä paperia ja tavaraa, muistelee Jaspista ylläpitävän Haminan seudun VIP-nuoret ry:n toiminnanjohtajana toimiva Hannah Honkanen.

Muutenkin murtautujat olivat nähneet vaivaa.

— He olivat tulleet kahvilan pihalle lukossa olevan portin ja aidan yli.

Varkaille kelpasivat pelilaitteet, soittimet ja suklaat

Jaspiksen väki alkoi tutkia, mitä kaikkea heidän tiloistaan oli lähtenyt varkaiden mukaan.

— He olivat vieneet paljon kaikkea. Emme edes huomanneet kaikkia puuttuvia tavaroita heti. Teimme murrosta ilmoituksen poliisille ja he kävivät tutkimassa paikkoja pariinkin otteeseen.

Mukaan olivat lähteneet melkein kaikki nuorten yhteiseen käyttöön tarkoitetut laitteet, kuten esimerkiksi pari tietokonetta, tabletti, pelikonsoli ohjaimineen ja peleineen, bassokitara ja mankka. He olivat vieneet myös limsaa ja suklaapatukoita.

— Meitä harmitti, koska tavarat oli hankittu nuorten käyttöön vuosien mittaan ja kovalla työllä. Osa laitteista oli vanhoja, emmekä voineet olla varmoja, että vakuutuksesta olisi meille apua.

Myötätuntoa kaupunkilaisilta

Honkanen kirjoitti tapahtuneesta Facebookin Hamina-ryhmään.

— Kerroin, miten kurjalta tuntui, kun vuosien työn tulokset katosivat sillä tavalla varkaiden mukaan. Saimme myötätuntoa kaupunkilaisilta ja nuoret, joiden kanssa olemme työskennelleet, tuomitsivat hekin tapahtuneen. Ryhmän jäsenet alkoivat jakaa kirjoitusta.

Jaspiksen väki sai useilta tahoilta vihjeitä siitä, ketkä olisivat voineet olla teon takana.

— Vihjeet osoittivat samaan suuntaan. Vinkkasin Facebookissa, että kuka tavarat veikin, voisi palauttaa ne nimettömänä. Ajatus sai kannatusta ryhmässä.

Kimmo Seppälä

Palautettujen tavaroiden joukosta löytyi ryppyinen lappu, jossa murtautujat pahoittelivat tekoaan.

Murtautujat yllättivät

Perjantaiaamuna Jaspiksen työntekijöitä odotti yllätys.

—  Takapihalle oli ilmestynyt kolme jätesäkillistä tavaraa. Niistä löytyivät lähes kaikki viikko sitten varastetut tavarat, kuten bassokitara, pelikonsoli, tietokoneet, mankka.

Varkaat olivat tuoneet tavarat takaisin samaa reittiä, kuin he ne veivätkin.

— Mukana oli kirjekuoren takaosasta tehty iso lappu, jossa pyydettiin anteeksi ja pahoiteltiin sitäkin, että viisi henkilöä pettänyt murtautujat ja tabletti oli ehditty myydä. Maksamme sen takaisin nimettömästi. Se oli reikäinen, ryppyinen paperi. Se oli liikuttava hetki, Honkanen kertoo.

Honkanen arvioi, että tavaraa tuotiin takaisin noin 5000 euron edestä.

— Suurin osa tavaroista palautui. Olemme siitä hyvin iloisia, koska meillä ei ole paljoa rahaa käytettävissämme.

Honkanen kertoi myös poliisille, että suurin osa tavaroista on palautettu.

— Hekin olivat aivan ihmeissään. Eihän tällaista yleensä tapahdu.

Honkanen on iloinen tapahtumien saamasta käänteestä ja uskoo, että kahvilan omien nuorten toiminta vaikutti tekijöihin.

— Heiltä tuli painetta tavaroiden palauttamiseen. Tietysti toivomme, että varkaat myös palauttavat myydystä tabletista lupaamansa rahat.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat