Kotkan konserttitalon aurinkopaneeleita ei käsitellä tänään ympäristölautakunnan kokouksessa — Viivästyminen harmittaa Kotkan Julkisissa Kiinteistöissä

Raimo Eerola

Konserttitalon katolle on kaavailtu aurinkopaneeleita, mutta Kotkan rakennusvalvonta ei lämmennyt ajatukselle.
Konserttitalon katolle on kaavailtu aurinkopaneeleita, mutta Kotkan rakennusvalvonta ei lämmennyt ajatukselle.

Kotkan konserttitalon aurinkopaneeleita koskeva päätöksenteko siirtyy. Aurinkopaneelihanketta ajavan Kotkan Julkisten Kiinteistöjen toimitusjohtajan Anu Kuuselan mukaan asiaa piti käsitellä tämän päivän ympäristölautakunnan kokouksessa. Asia kuitenkin puuttuu esityslistalta.

— Emme saaneet etukäteen mitään tietoa siitä, että asiaa ei nyt käsitellä. Toimitimme hakemuksen hyvissä ajoin. En tunne prosessia täydellisesti, mutta olin siinä käsityksessä, että asia ei vaadi enää erillistä virkamiesvalmistelua, Kuusela toteaa.

Kotkan rakennustarkastaja Vesa Yrjönen kertoo, että asian käsittely viivästyy juuri valmistelun vuoksi.

— Lomien vuoksi asiaa ei ole ehditty valmistelemaan. Mistään vedätyksestä ei ole kyse. Toki ymmärrämme, että tilanne on kelju, Yrjönen toteaa.

Aiemmin saatu kielteinen päätös

Kotkan rakennusvalvonta on antanut aurinkopaneeleiden suhteen kieltävän päätöksen. Kotkan Julkiset Kiinteistöt ja aurinkopaneeleiden urakoitsija Kymi-Solar Oy jättivät rakennusvalvonnan päätöksestä oikaisuvaatimuksen Kotkan kaupungin ympäristölautakunnalle.

Kaupunkirakennelautakunta kielsi paneelien asentamisen, sillä asemakaava-arkkitehti Marja Kukkosen lausunnon mukaan rakennustaiteellisesti arvokkaan konserttitalon ulkoasua ei saa muuttaa. Myös konserttitalon mahdolliseen suojelemiseen tulevaisuuden asemakaavassa viitattiin.

Paneelit on tarkoitus sijoittaa talon sisäpihan puolelle.

Kuusela korostaa, että ympäristölautakunnan käsissä on historiallinen päätös. Sillä otetaan kantaa siihen, miten vakavasti otettavia kunnan laatimat strategiset ilmastotavoitteet ovat.

— Kotka on mukana kuntien Hinku-hankkeessa. Merkittäviä tuloksia ei saada aikaan ilman toimenpiteitä.