Atso Almilan uusi sävellys kuvaa Ruotsinsalmen toisen meritaistelun kauhuja ja järjettömyyttä – Säveltäjä kertoo teoksen synnystä Vellamon Tietoherkku-luennolla

Sodan soutumies -sävellyksen ensiesitys on Kymijoen Lohisoitossa kesällä 2021.

Juha Poutanen

Atso Almila sävelsi teoksen Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta. Teoksen ensiesitys on Kymijoen Lohisoitossa kesäkuussa 2021.
Atso Almila sävelsi teoksen Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta. Teoksen ensiesitys on Kymijoen Lohisoitossa kesäkuussa 2021.

Merikeskus Vellamon seuraavalla Tietoherkku-luennolla sukelletaan musiikin maailmaan. Kapellimestari ja säveltäjä Atso Almila kertoo keskiviikkona sävellyksestään Sodan soutumies, joka kuvaa Ruotsinsalmen toista meritaistelua vuonna 1790. Sävellyksen ytimessä on yksilön kokemus sodan kauhuista ja järjettömyydestä, mutta mukaan mahtuu myös pieniä lohdullisia hetkiä.

Sodan soutumies on Kymijoen Lohisoitto -festivaalin tilausteos, jonka ensiesitys siirtyi kesäkuulta 2020 vuodelle 2021. Esitelmätilaisuuden järjestää Vellamon ystävät ry, ja se liittyy Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn.

Tuttu vieras Kotkassa

Vuonna 1953 syntynyt Almila on vieraillut Kotkassa useita kertoja Kymi Sinfoniettan kapellimestarina. Hän toimi Sibelius-Akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professorina vuosina 2013–2019 eläkkeelle jäämiseensä saakka.

Almila on myös tuottelias säveltäjä. Hän on säveltänyt muun muassa oopperoita, sinfonioita, kamarimusiikkia sekä teatteri- ja elokuvamusiikkia.

Tietoherkku-luento pidetään Vellamon auditoriossa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, kuten myös Vellamon näyttelyihin kello 17–20.

Luennolla on paikkoja rajoitetusti ja ne jaetaan saapumisjärjestyksessä. Osallistujia pyydetään huomioimaan turvavälit. Vellamossa on käytössä kasvomaskisuositus.

Tietoherkku-luento Merikeskus Vellamossa keskiviikkona 25.11. kello 17–18, Tornatorintie 99, Kotka.