Ahlstrom hiljenee kokonaan Kotkassa torstaina – Myös Kotkamills on lakon piirissä

Kymenlaakson keskussairaalassa syötiin omia eväitä tai aterioitiin sairaalan kahvilassa. Kaakon kouluissa ja päiväkodeissa lakko ei vaikuta lasten ruokailuun.

Linda Varoma

Kymenlaakson keskussairaalan henkilökunnasta sairaalan kahvilassa ruokailleita Pälvi Ventoa (kuvassa oikealla) ja Inna Lupinia lakko ei haitannut. Vielä tiistainen ruokailukin menee kahvilassa.
Kymenlaakson keskussairaalan henkilökunnasta sairaalan kahvilassa ruokailleita Pälvi Ventoa (kuvassa oikealla) ja Inna Lupinia lakko ei haitannut. Vielä tiistainen ruokailukin menee kahvilassa.

Teollisuusliitto jatkaa työtaistelutoimiaan loppuviikolla, ellei ratkaisua irtisanomiskiistassa saada aikaan.

Poliittisilla lakkotoimilla puolustetaan työntekijöiden irtisanomissuojaa maan hallituksen ajamaa irtisanomislakia vastaan. Voimaan tullessaan laki heikentää yksittäisen työntekijän henkilökohtaista irtisanomissuojaa.

Etelä-Kymenlaaksossa työtaistelutoimet koskevat Kotkassa toimivia Kotkamills Wood Oy:tä ja Ahlstrom-Munksjö Glassfibre Oy:tä, kertoo Teollisuusliiton vastaava aluetoimitsija Tapio Anttila.

Teollisuusliiton puolelta lakossa on Anttilan mukaan tällä viikolla kaikkiaan noin 7 000 työntekijää.

Tulevat työtaistelutoimet ovat kolmen päivän mittaisia lakkoja kolmen viikon aikana. Lakossa ovat kullakin viikolla erikseen päätetyt työpaikat.

Tällä viikolla lakon piirissä ovat kaikki torstain kello 0.00 ja sunnuntain kello 0.00 välisenä aikana alkavat vuorolistan mukaiset työvuorot.

– Lakot ovat päällä torstaina, perjantaina ja lauantaina, kertoo Anttila.

Paikkakuntakohtaiset lakot koskevat Kotkassa kahta teollisuusyritystä.

Kotkamillsillä lakko koskee Anttilan mukaan mekaanisessa metsäteollisuudessa sahapuolella toimivia noin 50 työntekijää.

– Lakot koskevat vain nimettyjä toimialoja, joiden osalta toiminnat ovat suljettuja lakon ajan, sanoo Anttila.

Ahlstromilla Teollisuusliiton alaisten työntekijöiden lakko sulkee Anttilan mukaan tehtaan kokonaan.

– Lakko koskee siellä koko tuotantoporukkaa, sanoo Anttila.

Anttilan mukaan myös ammattiliitto Pro on tehnyt omia päätöksiään lakkojen osalta ja nekin voivat vaikuttaa alueen teollisuuslaitoksiin.

– Taloissa, jotka lakon piiriin on valittu, tulevat lakot myös pitävät. Näistä on ollut yhteiset neuvottelut kunkin talon pääluottamusmiesten kanssa.

Lakkojen jatkamisesta tehdään seuraavaksi päätöksiä perjantaina.

– Lakot jatkuvat, ellei ratkaisua tule. Olemme tietysti valmiit perumaan loppuviikon lakotkin, vaikka vielä keskiviikkoiltana, mikäli on mahdollisuuksia neuvottelupöytään, sanoo Anttila.

Työntekijät toivovat sovintoa

Ahlstromilla loppuviikon lakot koskevat myös noin 50 työntekijää. Siellä lakko tietää kuitenkin koko teollisuuslaitoksen kiinni menoa, kertoo pääluottamusmies Kari-Pekka Taponen.

– Tehtaalla koko tuotanto ajetaan alas. Kone ajetaan alas, ellei mitään muutoksia valtion johdon taholta tapahdu, sanoo Taponen.

Tehtaalla toiminnot lopetetaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä eikä torstainen aamuvuoro tule enää töihin.

– Seuraava työvuoro, joka tulee töihin on sunnuntainen aamuvuoro, sanoo Taponen.

Tehtaalla pidetään Taposen mielestä valitettavana, että joudutaan turvautumaan näin järeisiin aseisiin.

– Toivomme, että ratkaisuja syntyisi, koska tämä ei ole kenenkään etu.

Taposen mielestä kiista pitäisi ratkaista neuvottelemalla.

– Nyt hallitus on vain sanellut kaiken. Kiky-sopimusten jälkeen Sipilä lupasi, ettei muuta kyykytystä tule. Mutta tähän on nyt tultu.

Lapset saavat syödäkseen

Kaakossa lapset saavat syödäkseen JHL:n maanantaina ja tiistaina toteutettavasta poliittisesta lakosta huolimatta.

Pyhtään kunnan varhaiskasvatuspäällikkö Mari Peltola kertoi maanantaiaamuna, ettei Pyhtää kuulu lakon piiriin, vaan ravintopalvelut toimivat normaalisti kouluissa ja päiväkodeissa.

Myös Haminassa ruokapalvelut toimivat normaalisti sekä kouluissa että päiväkodeissa, kertoi ruokapalvelutyön ohjaaja Anne Kelkka.

– Haminassa lakon piirissä on ainoastaan Haminan kampus, joka on Kymijoen ravintopalveluiden hoidossa, kertoi Kelkka.

Kymijoen ravintopalveluiden muita lakon piirissä olevia toimipisteitä ovat Malmingin kampus, Haukkavuoren koulu, Karhuvuoren koulu, Kotkan kaupungintalon henkilöstöruokala ja KOKS:n henkilöstöruokala.

Kotkassa ja Kaakon Kaksikon kouluissa Virolahdella ja Miehikkälässä koululaiset ovat alkaneen viikon syyslomalla.

Liikuntapaikoistakin JHL:n lakko koski Etelä-Kymenlaaksossa ainoastaan Kotkan liikuntatiloja. Muissa kunnissa liikuntapaikat ovat normaalisti avoinna.