Merikeskus Vellamon näyttelyissä vieraili viime vuonna yli 56 000 ihmistä — Toukokuussa avautuvasta Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelystä odotetaan suurta menestystä

Kokonaiskävijämäärä, johon lasketaan myös maksuttomissa näyttelyissä vierailleet sekä kokous-, tapahtuma- ja ravintolapalveluita käyttäneet, oli 119 800 henkilöä.

MAtti Immonen

Merikeskus Vellamon Ruumassa perustetaan ensi viikon tiistaina Kotkaan uusi taideyhdistys.
Merikeskus Vellamon Ruumassa perustetaan ensi viikon tiistaina Kotkaan uusi taideyhdistys.

Suomalaisten museoiden kävijämäärät ovat jo muutaman vuoden ajan olleet nousussa, ja sama hyvä suuntaus näyttää jatkuvan. Monet museot ovat luonnehtineet vuotta 2019 superonnistumiseksi. Myös Merikeskus Vellamon osalta kävijäluvut näyttävät erinomaisilta.

Merikeskus Vellamon näyttelyissä vieraili yhteensä 56 400 henkilöä ja kesäaikaan avoinna olevalla museojäänmurtaja Tarmolla 10 340 henkilöä. Näissä luvuissa on noin 10 prosentin kasvu vuoteen 2018 verrattuna. Kokonaiskävijämäärä, johon lasketaan myös maksuttomissa näyttelyissä vierailleet sekä kokous-, tapahtuma- ja ravintolapalveluita käyttäneet, oli 119 800 henkilöä.

Kohtalona Ruotsinsalmi-näyttelystä odotetaan menestystä

Alkaneesta vuodesta odotetaan museokeskuksessa huikeaa menestystä toukokuun 20. päivänä avautuvan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyn myötä. Kyseessä on museoiden yhteinen suurponnistus, joka kertoo vuosina 1789 ja 1790 käydyistä Ruotsinsalmen meritaisteluista, niiden seurauksena syntyneestä linnoituskaupungista ja sen asukkaiden elämästä sekä nykyisen Kotkan edustalta löytyvistä laivahylyistä.

Luvassa on näyttely, joka perehdyttää rajaseudun historiaan koskettavasti yksilöiden elämäntarinoiden kautta ja uusinta virtuaaliteknologiaa hyödyntäen.

Museokaveri saattaa museoon uusia kävijöitä

Keväällä 2019 avautunut ja supersuosituksi osoittautunut Merimonsterit jatkuu tammikuulle 2021 asti ja esillä ovat myös Tahdon! -näyttely, Karhulan lasitehtaan tuotantoa ja historiaa esittelevä näyttely ja vuoden aikana nähdään myös muita kuva- ja visuaalisiin taiteisiin keskittyviä näyttelyitä. Kesäkaudella jäänmurtaja Tarmo ja ulkonäyttely Kuuri täydentävät Vellamon tarjontaa.

Vuoteen 2020 mahtuu myös monia Vellamon omia ja yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettäviä tapahtumia, kuten esimerkiksi Tietoherkku-luentoja, opastuksia, konsertteja, muistelutuokioita sekä ohjelmaa lapsiperheille.

Vellamon ystävät ry toimii aktiivisesti, ja Vellamon ja ystäväyhdistyksen kouluttamat Museokaverit saattavat museoon yhä uusia kävijäryhmiä. Merivartiomuseon myötä myös merivartioinnin 90-vuotisjuhlavuosi näkyy Vellamon ohjelmatarjonnassa.