Konkurssien määrä vähentynyt — Kotkan kehitys on huomattavasti valtakunnan trendiä positiivisempi

Heli Blåfield

Tänä vuonna konkurssiin on hakeutunut vähemmän yrityksiä kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Tänä vuonna konkurssiin on hakeutunut vähemmän yrityksiä kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Konkurssien määrä on tänä vuonna vähentynyt viimevuotisesta. Tilastokeskuksen tietojen mukaan tämän vuoden tammi–lokakuussa pantiin vireille 1 802 konkurssia. Se on 16,2 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Henkilökunnan määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 9 931. Se 9,0 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna.

Kotkassa vähennystä yli 46 prosenttia

Kotkassa ja Haminassa kehitys on ollut samansuuntaista, Kotkassa prosenttiluvut ovat jopa valtakunnallisia paremmat. Viime vuoden tammi—lokakuussa Kotkassa pantiin vireille 28 konkurssia, tänä vuonna ainoastaan 15 eli 46,4 prosenttia viimevuotista vähemmän.

Myös konkurssiin hakeutuneiden yritysten henkilökuntamäärä on Kotkassa viimevuotista pienempi. Viime vuonna konkurssiin hakeutuneissa yrityksissä oli 148 hengen henkilökunta. Tänä vuonna vastaavana ajankohtana konkurssit koskettivat 76:ta.

Haminassakin kosketti viimevuotista harvempaa

Haminassa konkurssiin hakeutuneiden yritysten määrässä ei ole tapahtunut prosentuaalisesti yhtä suurta laskua. Viime vuoden tammi—lokakuussa Haminassa hakeutui konkurssiin 8 yritystä, tänä vuonna 7 eli 12,5 prosenttia viimevuotista vähemmän.

Henkilökuntamäärissä muutos on Haminassa ollut suurempi. Vuoden 2016 tammi—lokakuussa konkurssiin haetuissa yrityksissä oli 51 hengen henkilökunta, tänä vuonna 28 hengen.

Tilastokeskus muistuttaa, että vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä. Konkurssin vireilletulo ei läheskään aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan ”konkurssiin menemistä” ilmaisun varsinaisessa merkityksessä.

Konkurssi oikeudenkäyntinä on mutkikas ja monia vaiheita käsittävä oikeusprosessi, jonka eri vaiheissa menettely voi jäädä kesken.