Tivi: Haminaan rakennetaan valtaisa uusi datakeskus

Haminan kaupungin johdolla ei ole mitään tietoa datakeskuksen mahdollisesta tulosta.

kimmo seppälä

Haminassa toimii nykyisin Googlen palvelinkeskus. Tivi-lehden mukaan kaupunkiin olisi sijoittumassa amerikkalaisen Silent Partner Groupin huomattavasti Googlea isomman kapasiteetin keskus.
Haminassa toimii nykyisin Googlen palvelinkeskus. Tivi-lehden mukaan kaupunkiin olisi sijoittumassa amerikkalaisen Silent Partner Groupin huomattavasti Googlea isomman kapasiteetin keskus.

Tivi-lehden mukaan amerikkalainen Silent Partner Group (SPGC) aikoo perustaa Suomeen ja Norjaan kumpaankin kolme suurta datakeskusta. Lehden haastattelema SPGC:n toimitusjohtaja Dale Hobbie paljastaa, että Suomeen datakeskukset tulevat ainakin Haminaan ja Sotkamoon. Kolmatta sijoituspaikkaa hän ei tässä vaiheessa kerro.

Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhoselle Haminan mahdollinen valitseminen uuden datakeskuksen sijoituspaikaksi tuli täytenä yllätyksenä. Hän sanoo, ettei asiasta ole lainkaan oltu yhteydessä kaupunkiin. Muhonen arvelee, että mikäli tieto pitää paikkansa, voisi SPGC:n hanke ehkä liittyä jotenkin Googleen. Googlelta ei maanantaina saatu asiaan kommenttia. Kymen Sanomat ei myöskään tavoittanut Dale Hobbieta.

Toisen datakeskuksen sijoittuminen Sotkamoon on täysi yllätys myös Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläiselle. Myöskään Sotkamoon ei ole oltu datakeskushankkeen tiimoilta missään yhteyksissä.

— Meillä ei ole kunnassa asiasta mitään tietoa. Meitä ei ole lähestytty. Epäilen, että onkohan paikkakunnan nimi oikein. Firmahan on ihan oikeasti olemassa ja ovat naapurissamme Kajaanissa joskus jotain keskustelleet, mutta se ei ole edennyt, Kilpeläinen sanoo.

Suuri kapasiteetti

Tivin mukaan Suomeen suunniteltujen keskusten kapasiteetti on peräti 250 megawattia, kun Haminassa toimivan Googlen keskuksen kapasiteetin on kerrottu olevan ”yli 100 megawattia”.

Datakeskusten rakentaminen on myös aikataulutettu.

— Suunnittelu on jo käynnissä, ja rakentaminen voidaan aloittaa, kunhan lupa-asiat ovat kunnossa. Nyt tähtäin on 22 kuukaudessa tästä päivästä, mutta todennäköisesti prosessi etenee nopeammin, kun asiat lähtevät rullaamaan, Hobbie toteaa lehden haastattelussa.

Datakeskusten Suomen oloissa suuren kapasiteetin myymistä asiakkaille Hobbie ei pidä ongelmana.

— Tällaisissa keskuksissa eivät tyypillisesti toimi paikalliset yritykset, asiakkaina ovat suuret markkinajohtajan asemassa olevat yritykset muilta alueilta. Asiakkaiden hankkiminen on varsin suoraviivainen homma tiimillemme, erityisesti koska kukaan maailmassa ei kykene tarjoamaan läheskään vastaavia tehtäväkriittisiä, tehokkaita ja energiaomavaraisia datakeskuksia, hän toteaa.

Lehden mukaan energiaomavaraisuudella Hobbie viittaa siihen, että datakeskusten yhteyteen aiotaan pystyttää myös voimalaitokset tuottamaan keskusten tarvitseman sähkön.

Investoinnin suuruutta Hobbie ei paljasta, mutta toteaa yhtiöllä olevan hyvät suhteet sijoitusyhtiöihin, hyvä sijoittajien verkosto sekä paljon kansainvälisiä kumppaniyrityksiä.