Enää ei kanneta vesipulloja saareen – Käänteisosmoosilaite tekee merivedestä juomavettä

Käänteisosmoosilaitteiden käyttö esimerkiksi kesämökeillä on yleistynyt.

Laura Kippola

Käänteisosmoosilaitteen etuosan mustissa koteloissa sijaitsevat laitteen esisuodatin ja aktiivihiilisuodatin.
Käänteisosmoosilaitteen etuosan mustissa koteloissa sijaitsevat laitteen esisuodatin ja aktiivihiilisuodatin.

Käänteisosmoositekniikkaa on käytetty jo 1970-luvulta lähtien meriveden suolanpoistoon käyttöveden valmistuksessa. Viime vuosina käänteisosmoosilaitteista on tullut yhä helppokäyttöisempiä ja pienikokoisempia, minkä ansiosta niiden käyttö esimerkiksi kesämökeillä on yleistynyt.

Loviisan saaristossa mökkeilevä viisihenkinen perhe hankki kesämökilleen käänteisosmoosilaitteen tänä vuonna, eikä saareen ole enää sen jälkeen kannettu makeaa vettä.

– Aiemmin kävimme aina kauppareissun yhteydessä hakemassa Loviisasta kolme 20 litran vesikanisteria. On ollut kätevää, kun vettä ei enää tarvitse tuoda autolla ja veneellä saareen, perheen isä toteaa.

Kysyntä on kasvussa

Suomessa kuluttajakäyttöön suunniteltuja käänteisosmoosilaitteita valmistavat ja myyvät muiden muassa Finnvoda, Aqua Nova Oy ja Akva Filter Oy.

Finnvodan myynti- ja markkinointivastaava Esa Aalto näkee käänteisosmoosilaitteiden kysynnässä selkeää kasvua.

Hän arvioi, että yrityksen laitteita on toimitettu pelkästään loviisalaisille vapaa-ajanasunnoille noin viitisenkymmentä.

– Rannikolla ja saaristossa käänteisosmoosilaitteet voivat olla porakaivoa kätevämpi tapa järjestää juomavesi kesämökille. Matalat porakaivot sisältävät usein rautaa ja mangaania ja syvät kaivot taas suolaa. Toisaalta laitteilla voi korjata juurikin rauta- ja mangaanihaittoja kaivovesissä, Aalto sanoo.

Myös Aqua Novan myyjän Marko Nuutisen mukaan käänteisosmoosilaitteiden kysyntä on lisääntynyt viime vuosien aikana. Yritys on toistaiseksi toimittanut laitteita enimmäkseen Turun seudulle.

– Kyllä kiinnostus on lisääntynyt ainakin täällä Turun saaristossa, Nuutinen arvioi.

Akva Filterin toimitusjohtaja Tuomo Rajala uskoo, että laitteiden kysyntä on voinut kasvaa samaan aikaan, kun mökkiläisten vaatimustaso mökin varustelun suhteen on noussut.

– Ja tällaisina aikoina mökeillä vietetään paljon aikaa, Rajala täydentää.

Laura Kippola

Käänteisosmoosilaitteella puhdistetun meriveden TDS-arvoksi mitattiin 30. Vesi ei sovellu juotavaksi, jos veden TDS-arvo on yli 500.
Käänteisosmoosilaitteella puhdistetun meriveden TDS-arvoksi mitattiin 30. Vesi ei sovellu juotavaksi, jos veden TDS-arvo on yli 500.

On mukavaa, kun nyt ei tarvitse kerätä sadevettäkään. — Kesämökkiläinen

Lähes kaikki käänteisosmoosilaitteet toimivat sähköllä

Eri laitevalmistajien käänteisosmoosilaitteet toimivat hieman eri tavoin, mutta perusperiaate on kaikissa laitteissa sama. Raakavesi pumpataan vesilähteestä kuten merestä käänteisosmoosilaitteeseen, joka puhdistaa veden. Käänteisosmoosilaitteesta vesi ohjataan laitetyypistä riippuen joko yhteen tai useampaan vesipisteeseen.

Loviisalaismökillä käänteisosmoosilaite oli asennettu ulkovajaan.

Vajasta kulkee raakavesiputki mereen ja puhtaan veden letku saunamökille, josta perhe laskee pesu- ja juomavedet.

– Letkut ja hanat hankimme paikalliselta LVI-liikkeeltä, mökkiläiset kertovat.

Osa käänteisosmoosilaitteista puhdistaa vettä puskurivarastoon, josta vesi syötetään rakennuksen vesiverkostoon ja osa puhdistaa suoraan juoksevaa vettä yhdellä käyttöpisteellä.

Kehitteillä on myös uusia uusia laitemalleja, joissa molemmat ominaisuudet yhdistyvät.

Lähes kaikki nykyiset käänteisosmoosilaitteet toimivat sähköllä, joten laitteen lisäksi mökille tarvitaan vielä verkkovirtaa tai aurinkopaneeli.

Mökillä on runsaasti puhdasta juomavettä

Saaristossa mökkeilevä perhe kokee juoksevan veden helpottaneen mökkiarkea saaressa.

– On mukavaa, kun nyt ei tarvitse kerätä sadevettäkään. Olemme joskus myös tiskanneet merivedellä. Se oli aika ikävää aina silloin, kun mereen alkoi tulla sinilevää, perheen äiti pohtii.

Perhe on laitteen hankkimisen jälkeen käyttänyt vettä noin sata litraa päivässä.

– On helpottavaa, kun puhdasta juomavettä on mökillä aina runsaasti saatavilla, eikä sitä tarvitse säännöstellä niin tiukasti. Sitäkin olemme miettineet, että jos tänne tulee sinilevää oikein pahasti, niin saamme lapsille kahluualtaan täyteen leikkivettä, perheen äiti jatkaa.

Mistä on kyse?

Käänteisosmoosi

Käänteisosmoosiprosessissa vesi pakotetaan puoliläpäisevän käänteisosmoosikalvon läpi kohdistamalla käsiteltävään veteen osmoottista painetta suurempi paine.

Vain vesimolekyylit läpäisevät kalvon.

Veden epäpuhtaudet, bakteerit, suolat ja lähes kaikki metalli-ionit jäävät kalvon toiselle puolelle ja laite huuhtoo ne pois.

Käänteisosmoosilaitteeseen voi kuulua esisuodattimia, aktiivihiilisuodattimia ja ultraviolettilamppu, jotka myös puhdistavat vettä.

Lähteet: Finnvoda, Aqua Nova Oy, Akva Filter Oy