Kotkassa on todettu syksyn ensimmäiset influenssatapaukset — Ylilääkäri kehottaa piikille, katso rokotusajat ja paikat tästä

Sairastuneet ovat vanhuksia ja heidän hoitajiaan — Epidemiassa ollaan aikaisintaan joulukuussa.

Mari Koukkula

Rokotus suojaa influenssalta, mutta taudin torjunnassa on tärkeää pestä käsiä saippualla usein ja huolellisesti, olla aivastelematta holtittomasti ympäriinsä ja välttää kasvojen koskettelua, myös omien.

Kotkassa on todettu muutamia influenssa A-tapauksia. Epidemiasta ei ole kyse vaan yksittäistapauksista, joita on ollut jo muuallakin Suomessa.

Avoterveydenhuollon ylilääkäri Liisa Taskisen mukaan Kotkassa ensimmäiset tapaukset todettiin viikko sitten ja sairastuneet ovat vanhuksia ja heidän hoitajiaan.

— Heidät on hoidettu ja lähipiirin ehkäisevät lääkitykset aloitettu. Tapauksia on ollut toistaiseksi niin vähän, ettei taudin ärhäkkyydestä pysty sanomaan vielä mitään. 

Influenssakauden tulevastakaan laadusta Taskinen ei lähde ennustusta antamaan. Tämän talven rokotetta hän pitää tehokkaampana ja useampaan viruslajiin osuvana kuin viimevuotista.

— Toivottavasti ihmiset nyt lähtisivät käyttämään rokotetta hyödykseen.

Koko sairaanhoitopiirin henkilökuntaa on influenssakauden varalta ohjeistettu. Todennäköistä on, että eri osastoilla ilmenee talven mittaan tautirikastumia, mutta varsinaisen epidemian arvioidaan alkavan aikaisintaan joulukuussa. Se on influenssaepidemioiden alkamisessa normiaika, mutta vaihteluakin vuosien välillä toki on.

Käsiä saa pestä
ja huolellisesti

Riskiryhmien rokotukset alkavat Kotkassa ensi viikolla.  Rokotusajat ja paikat löytyvät tästä.

Jos epäilee sairastavansa influenssaa eivätkä kotihoitokonstit riitä, on otettava ensisijaisesti yhteyttä puhelimitse Kotkan terveyskeskukseen arkisin klo 8-16 numeroon 05 234 7000, iltaisin ja viikonloppuisin päivystykseen keskussairaalaan 020 6331000  

Jos tulee terveysasemalle influenssaepäilyn takia, on otettava ulko-oven lähettyviltä löytyvä suu-nenäsuojus kasvoille. Suojaimen pukemisen jälkeen on käytettävä käsihuuhdetta.

Rokotuksen lisäksi influenssan torjunnassa on tärkeää ahkera ja huolellinen käsien pesu vedellä ja saippualla, oikeaoppinen yskiminen ja aivastaminen nenäliinaan tai vaikkapa kyynärtaipeeseen pisaroiden leviämisen estämiseksi. Käytetty nenäliina tulee laittaa aina välittömästi roskiin. Tartunnan ehkäisemiseksi on myös hyvä välttää turhaa silmien ja suun koskettelua.

Jos epäilee sairastavansa ylähengitystieinfektiota, on vältettävä vierailuja sairaaloissa ja hoivakodeissa, sillä vanhukset ja sairaat ihmiset ovat erityisen alttiita saamaan influenssatartunnan. Sairaana ei pidä mennä myöskään työhön, kouluun tai päivähoitoon. 

Lisätietoa influenssasta saa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Uusimmat uutiset