Kotkan Suulisniemeen uusi septitankin imutyhjennysasema

Pidä Saaristo Siistinä ry

Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) on asentanut uuden kiinteän septitankin imutyhjennysaseman Suulisniemeen.
Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) on asentanut uuden kiinteän septitankin imutyhjennysaseman Suulisniemeen.

Kotkan seudulla veneilijät ovat jo pitkään kärsineet heikoista käymäläjätteiden tyhjennysmahdollisuuksista. Pidä Saaristo Siistinä ry (PSS ry) on asentanut uuden kiinteän septitankin imutyhjennysaseman Suulisniemeen yhteistyössä Suulisniemen veneseuran, Esleyhtiö Oy:n, Kotkan kaupungin ja Kymen navigaattorit ry:n kanssa.

PSS ry:n huoltomies ja Kymen Navigaattorit ry:n edustaja Jouni Kelkka muistuttaa imutyhjennysasemien merkityksestä.

— Omien käymäläjätteiden päästämistä vesistöön ei saa vähätellä, sillä jo yhden ihmisen, yhden päivän tuotokset vesistössä antavat levänkasvatuspotentiaalin noin 2,5 kilogrammalle levää. Tämä tekee viikossa 17,5 kilogrammaa levää.

Suomessa käymäläjätteen päästäminen vesistöihin onkin ollut kiellettyä vuodesta 2005 lähtien.

— Veneissä jätevedet tulee varastoida septisäiliöön ja tyhjentää imutyhjennyslaitteen avulla. Näin käymäläjäte menee vedenpuhdistamoihin eikä suoraan luontoon vesistöjä rehevöittämään, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Kaski.

Pidä Saaristo Siistinä ry ylläpitää noin 130 Roope-palvelupistettä saaristo- ja rannikkoalueilla sekä Järvi-Suomessa. Näihin sisältyvät myös yhdistyksen 30 imutyhjennysasemaa. Palvelujen ylläpito vaatii kuitenkin suuria resursseja vaativassa saaristoympäristössä, ja esimerkiksi uuden imutyhjennysaseman hankintakustannukset ovat kymmenissä tuhansissa euroissa.

— Vesilläliikkujien ympäristöjärjestönä haluamme tukea vastuullisia veneilymahdollisuuksia. Olemmekin erittäin kiitollisia kaikesta saamastamme tuesta ja jäsenmaksuista. Olemme aina myös avoimia uusille yhteistyömuodoille, toteaa Kaski.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.