Olavi Heinon runo tuo lohtua Ankkuriluodolla

Sari Tauru

Olavi Heinon runo kaiverrettu tauluun Katariinan Meripuiston Ankkuriluodolle.
Olavi Heinon runo kaiverrettu tauluun Katariinan Meripuiston Ankkuriluodolle.

Kun vuodet tulevat täyteen / ohjaan veneeni valoisalle merelle / tuuli puhaltaa myötäisesti / ja pilvettömän taivaan alla / unohdun aalloille.

Tämä Olavi Heinon runo löytyy nyt Katariinan Meripuiston Ankkuriluodolta. Kotkalaisen taiteilijan teksti on painettu runotauluun, joka paljastettiin torstaina.

Runo on julkaistu Heinon vuonna 2014 ilmestyneessä esikoirunokokoelmassa Piste meressä. Aloitteentekijänä taululle oli Ylen radiotoimittaja Josper Knutas.

— Luettuani Olavin kokoelman tiesin heti, että runon paikka olisi täällä Ankkuriluodolla. Runolla on sama funktio kuin kuolinilmoitusten värssyllä. Uskon, että se antaa lohtua ja saa ajattelemaan iäisyyttä, kotkalainen Knutas kertoo.

Ankkuriluoto on virallinen tuhkansirottelupaikka. Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen kertoo, että luodolta sirotellaan mereen vuosittain yli sadan uurnan tuhkat.

Heino sanoo olevansa erittäin otettu, että runo päätyi kyseiselle paikalle. Hänen mukaansa teksti saa luodolla uuden ulottuvuuden.

— Runo on vailla pimeyttä. Se on optimistinen ja kiireettömän valoisa. Horisontin edessä se aukeaa toisella tasolla. Runo istuu hyvin tähän tilaan, jossa katsotaan tulevaisuuteen, Heino toteaa.

Knutaksen mielestä teksti sopii muisteluun, mutta myös tavalliseen arkeen ja aavaan mereen.

— Mielestäni on tärkeää, että runon on tehnyt kotkalainen kirjoittaja. Se toimii niin evankelisluterilaisille, ortodokseille kuin ateisteillekin. Runossa ei mainita uskontoa ja jokainen voi ymmärtää sen miten haluaa.

Taulua varten alkuperäistä runoa on hieman tiivistetty. Teksti on sekä suomeksi että englanniksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.