Neurologista hoitoa on jouduttu siirtämään lääkäripulan takia Pohjois-Kymen sairaalasta Kotkaan

Katja Juurikko

Matti Nikkanen siirtyi huhtikuun alussa Carean asiakkuusylilääkäriksi. Hän tekee silti osa-aikaisesti töitä Pohjois-Kymen sairaalassa.
Matti Nikkanen siirtyi huhtikuun alussa Carean asiakkuusylilääkäriksi. Hän tekee silti osa-aikaisesti töitä Pohjois-Kymen sairaalassa.

Huhtikuun alusta alkaen Pohjois-Kymen sairaala Poks on joutunut lähettämään neurologista hoitoa tarvitsevia potilaita Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan.

Muutos koskee lähetteellä hoitoon tulevia uusia potilaita.

Aivoinfarktipotilaiden liuotushoitoa järjestetään edelleen Kouvolassa, mutta jatkohoito tehdään nyt Kotkassa. Aivoverenkiertohäiriöpotilaiden hoidontarpeen arvioinnin tekee tarvittaessa Meilahden sairaalassa päivystävä erikoislääkäri videoyhteyden välityksellä.

Poksin erikoisalojen toimintaa on suunniteltu siirrettäväksi Kotkaan ensi vuoden alussa osana laajempaa terveydenhuollon uudistusta. Muutos on jouduttu toteuttamaan suunniteltua nopeammin ja laajemmin, koska Poksista on lähtenyt kaksi neurologian erikoislääkäriä.

Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän Carean asiakkuusylilääkäri Matti Nikkasen mukaan neurologian potilaat saavat yhä ammattitaitoista hoitoa.

— Ihmisten ei kannata huolestua. Esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöiden ensihoito tapahtuu samalla tavalla kuin aiemminkin. Suurin muutos on se, että alkuvaiheen jälkeen potilas siirretään keskussairaalaan tai vaativimmissa tapauksissa suoraan Meilahteen.

Nikkasen mukaan kyseessä on niin sanottu drip and ship -toimintatapa, joka on laajassa käytössä Yhdysvalloissa. Hän sanoo, että hoitotavalla on saatu hyviä tuloksia.

Vaikeimpien tapausten hoito on tarkoitus siirtää jatkossakin kokonaan Kotkaan.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.