Suurlipun tangolle lupavaliokunnalta rakennuslupa äänestyksen jälkeen

Sibeliuskadun kentän nimeksi on lupahakemuksen mukaan tulossa Suomenlipunaukio.

Suurlipun tangolle lupavaliokunnalta rakennuslupa äänestyksen jälkeen

Maailman suurinta Suomen lippua varten pystytettävän lipputangon tieltä on poistunut ainakin yksi este. Haminan lupavaliokunta myönsi 100 metriä korkealle teräksiselle lipputangolle tiistaina rakennusluvan. Haminan johtavan rakennustarkastaja Ari Brusilan mukaan lupa mahdollistaa myös matalamman tangon pystyttämisen.

Valiokunta joutui äänestämään, sillä Vesa Kuukka (ps.) esitti Jaana Suikkasen (kok.) kannattamana, ettei lupaa tule myöntää. Peruste oli, että tanko saattaa aiheuttaa kaatuessaan vaaraa. Esitys hävisi äänin 4-2.

Kuten Haminan kaupunginhallitus on aikaisemmin päättänyt, lipun sijoituspaikka on Sibeliuskadun kenttä. Lupahakemuksen karttaliitteen mukaan kentästä tosin on tulossa Suomenlipunaukio.

Hyvä ympäristö

Lipun sijoituspaikan valintaa lupahakemuksessa perustellaan sillä, että Sibeliuskadun kenttä on riittävän avoin kyseiselle megarakenteelle. Lisäksi suurlippu näkyy hyvin muun muassa lännestä Haminaa saavuttaessa, Raatihuoneentorilta ja Haminan historiallisessa silhuetissa mereltä lähestyttäessä.

Asemakaava lisäksi turvaa suurlipun ympäristön säilymisen avoimena, sillä kaava ei mahdollista kilpailevaa tai häiritsevää rakentamista suurlipun lähettyville. Asemakaavan merkintä on VU-1 eli urheilu- ja virkistyspalvelujen alue, joka mahdollistaa suurlipun sijoittamisen.

Määräraha päättämättä

Hakemuksessa todetaan suurlipun liehuvan ympäri vuorokauden, joten se valaistaan alhaalta ylöspäin suunnatuilla valonheittimillä. Valokeilat suunnitellaan siten, ettei häikäisyä ympäristöön synny.

Tangon huipulle tulee Trafin määräysten mukainen akkuvarmennettu lentoestovalo.

Haminan kaupunginvaltuusto käsittelee suurlipun rahoitusta ensi maanantaina. Tuolloin se päättää myönnetäänkö hankkeelle kaupunginhallituksen esittämä 580 000 euron lisämääräraha. 100 metriä korkean lipputangon kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 736 000 euroa.