Kuusisen kalasataman tulevaisuus huolestuttaa – Cursor on laittanut kalankäsittelyhallin myyntiin

Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto toivoo Kotkan kaupungin käyttävän asiassa päätösvaltaansa. Cursorin mukaan hallin tilanne on yhä avoin.

Ella Karttunen

Kehittämisyhtiö Cursor on laittanut omistamansa Kuusisen kalankäsittelyhallin myyntiin. Kuvassa etualalla näkyy Kuusisen Kalamajan rakennus. Se ei kuulu kalankäsittelyhalliin, eikä siten vireillä olevaan kauppaan.
Kehittämisyhtiö Cursor on laittanut omistamansa Kuusisen kalankäsittelyhallin myyntiin. Kuvassa etualalla näkyy Kuusisen Kalamajan rakennus. Se ei kuulu kalankäsittelyhalliin, eikä siten vireillä olevaan kauppaan.

Kuusisen kalasataman kalankäsittelyhalli on pantu myyntiin. Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto on myynnistä huolissaan, koska pitää tärkeänä Kuusisen säilymistä kalasatamana, jossa jäähuolto toimii ja kalastajilla on mahdollisuus kalankäsittelyyn.

– Jäähuolto on yksi kalastamisen perusedellytyksistä. Kuusisen halli on paikka, josta muutkin kalastajat saavat jään, sanoo Etelä-Suomen Merikalastajain Liiton toiminnanjohtaja Teemu Tast.

Tastin mukaan se, kuka hallin omistaa, ei sinänsä ole ratkaisevaa.

– Mutta jos halli myydään ihan johonkin muuhun käyttöön, on se kalasataman kannalta huolestuttavaa, korostaa Tast.

Rakennettiin aikoinaan lähes kokonaan EU-rahalla

Kalankäsittelyhallin omistaa Kotkan–Haminan seudun kehitysyhtiö Cursor. Halli rakennettiin reilut kymmenen vuotta sitten, ja sen arvonlisäverottomiksi rakennuskustannuksiksi on mainittu 1,4 miljoonaa euroa.

Rakentamiskustannuksiin saatiin 90 prosenttia tukea EU:n kalatalousrahastosta. Cursor rahoitti loput 10 prosenttia. Tuen ehdoissa oli, ettei Cursor saa myydä hallia kymmeneen vuoteen.

Kuusisen halli on ollut jo pitkään vuokrattuna Antero ja Paula Haloselle. Vuokrasopimukseen on kirjattu, että Halosilla on halliin etuosto-oikeus.

Kalastaja Antero Halonen kertoo, että häneen oltiin Cursorista yhteydessä aiemmin tänä vuonna ja kerrottiin hallin tulevan myyntiin. Halosen mukaan Cursor oli pyytänyt hallista hinta-arvion kiinteistönvälittäjältä.

– Minulle sanottiin hallin olevan sen ikäinen, että se vaatii korjauksia ja ettei Cursorilla ole sitä varaa ylläpitää. Heidän ilmoittamansa hinta-arvio oli kuitenkin ihan tolkuton, joten päätin pyytää toisen arvion toiselta kiinteistönvälittäjältä, kertoo Halonen.

Halonen teki toisen välittäjän arvion perusteella Cursorille tarjouksen. Se hylättiin.

– Korotin tarjoustani, mutta sain kuulla, että sitäkään ei hyväksytä. Eroa Cursorin pyyntöön taisi olla 25 000–30 000 euroa. Vedin sitten tarjoukseni pois. Nythän tässä viime viikolla kävi jo sitten joku ulkopuolinen katsomassa paikkoja.

Ella Karttunen

Kalankäsittelyhalli on ollut jo pitkään ja on yhä vuokrattuna Antero ja Paula Haloselle.
Kalankäsittelyhalli on ollut jo pitkään ja on yhä vuokrattuna Antero ja Paula Haloselle.

Halonen on suunnitellut kalakaupan uudelleen avaamista

Halosen mukaan hänellekään ei ole olennaista, kuka hallin omistaa. Hän kertoo pärjänneensä Cursorin vuokralaisena hyvin.

– Faktahan on se, että Cursorilla on ihan täysi oikeus myydä halli. Uusi omistaja sitten päättää, onko minulla mahdollista tässä toimia. Jos vuokrat nousevat vielä nykyisestä, ei todennäköisesti ole. Sitten täytyy miettiä jotain muuta ratkaisua.

Halonen sulki kalakauppansa Kuusisessa vuonna 2018. Kalastus on kuitenkin jatkunut ja jatkuu yhä.

– Minulla on ollut mielessä kalakaupan uudelleen avaaminenkin. Asiakkailta saatu hyvä palaute on nimittäin ollut positiivisin asia koko kalastajan urallani.

Teemu Tast toivoo, että kaupunki käyttäisi päätösvaltaansa

Toiminnanjohtaja Teemu Tastin mielestä toimivan kalasataman tulisi olla Kotkan kaltaiselle merikaupungille vaalimisen arvoinen imagokysymys. Hän muistuttaa, että Pyhtäällä ja Virolahdella kalasatamat rakennuksineen ovat kuntien omistuksessa.

– Kotkassa kuitenkin aikoinaan katsottiin, että hanke on helpointa toteuttaa Cursorin kautta, sanoo Tast ja toivoo, että Kotkan kaupunki Cursorin suurimpana omistajana käyttäisi asiassa päätösvaltaansa.

Ella Karttunen

Kalahallin myymälä suljettiin vuonna 2018. Antero Halonen kertoo suunnitelleensa myymälän uudelleen avaamista.
Kalahallin myymälä suljettiin vuonna 2018. Antero Halonen kertoo suunnitelleensa myymälän uudelleen avaamista.

Cursorin toimitusjohtajan mukana tilanne on yhä avoin

Cursorin toimitusjohtajan David Lindströmin mukaan hallin tilanne on vielä avoin. Lindström kuitenkin korostaa, ettei kehitysyhtiön päätehtävä ole omistaa halleja tai muita toimitiloja.

– Päätehtävämme on löytää ratkaisuja, jotka tukevat yritystoimintaa.

Lindström ei ota kantaa siihen, onko Cursorin hinta-arvion ja Halosen tarjouksen ero juuri Halosen mainitsema 25 000–30 000 euroa. Hänen mukaansa julkisilla varoilla rakennettua hallia ei ylipäätään voida myydä ilman julkista markkinahinnan kartoittamista. Näin siitä huolimatta, että Halosilla on etuosto-oikeus.

– Koko Cursorin toiminnan tulee olla avointa ja läpinäkyvää. Teemme väärin, jos neuvottelemme vain yhden kanssa ja sitten ikään kuin pöydän alta myymme, sanoo Lindström.

Lindström sanoo Cursorin olevan Etelä-Suomen Merikalastajien Liiton kanssa yhtä mieltä siitä, että kalastuselinkeinon säilyminen Kotkassa on suotavaa, tärkeääkin.

– Se on täysin yhteinen intressi. Ja ilman muuta tarkoitus on löytää kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.

Uusimmat uutiset