”Basso” palasi Haminaan: Pasi Niemelä ottaa hoitaakseen HP:n miesten fysiikkavalmennuksen

Nykyinen toiminnanjohtaja Marko Hovi pelasi Niemelän alaisuudessa Hyvinkäällä 27 vuotta sitten.

Pekka Kimpanpää

Vanhat tutut Pasi Niemelä ja Marko Hovi kättelivät Haminassa kuin presidentit Trump ja Niinistö konsanaan...
Vanhat tutut Pasi Niemelä ja Marko Hovi kättelivät Haminassa kuin presidentit Trump ja Niinistö konsanaan...

Kaksi kiertolaista kohtasi Haminan Palloilijoiden toimistolla torstaina. Molemmat lähtivät aikoinaan Haminasta luomaan pesäpallouraa muualla. Nyt molemmat ovat taas HP:n miehiä.

— Tässä ympyrä sulkeutuu. En olisi vuonna 1992 uskonut, että näin tulee tapahtumaan, Marko Hovi naurahtaa.

90-luvun alussa Hovi pelasi 17-vuotiaana Superpesistä Hyvinkään Tahkossa, jossa viuhkaa piteli Pasi Niemelä. Hovi palasi Haminaan vuonna 2013 ensin kehittämispäälliköksi ja sittemmin toiminnanjohtajaksi.

Niemelä puolestaan allekirjoitti torstaina sopimuksen HP:n miesten joukkueen sekä vanhimpien poikajuniorien fysiikkavalmennuksesta. Rooliin kuuluu myös otteluiden analysointi yhdessä muun valmennusryhmän kanssa.

— Vuonna 1982 läksin täältä. On tässä jokunen vuosi välissä kulunut, pesispiireissä lempinimellä Basso tunnettu Niemelä sanoo.

Hamina, Hyvinkää, Helsinki, Jyväskylä, Ulvila...

Karhulassa syntynyt ja asunut Niemelä hankki pesäpallo-oppinsa Haminasta.

— Faija valmensi HP:n juniorijoukkueita. Seitsemän SM-kultaa voitettiin junioreissa silloin kauan sitten.

HP:n edustusjoukkueessa Niemelä pelasi pari kautta, kunnes matka jatkui Hyvinkäälle. Ensin pelaajaksi ja sitten pelinjohtajaksi. Tahkon lisäksi Niemelä on valmentanut Kaisaniemen Tiikereissä, Jyväskylän Kirissä ja Ulvilassa.

— Kaksi kertaa olin pelinjohtajana Superpesiksen finaalissa, mutta mestaruutta en voittanut.

Vallikentällä Niemelä on nähty viimeksi kesällä 2018 ja sitä ennen ”joskus vuosituhannen vaihteessa”.

Paluu Haminaan on ollut monesti ajatuksena lähellä. Nyt se oikeasti toteutui. — Pasi Niemelä

Niemelä asuu nykyään Kirkkonummella ja pyörittää omaa liikuntapalveluja tarjoavaa yritystä. Niemelä työskentelee paljon yksilölajien (esimerkiksi triathlon ja maraton) parissa, mutta kertoo seuravansa myös palloilulajien trendejä.

— Omat näkemykset ovat löytyneet eri lajeista. Jonkin verran olen tutkinut baseballiakin. Vaikka se on ihan eri laji, niin sieltä voi löytää jotain pesäpalloon.

HP:n talviharjoittelussa nähdäänkin siis todennäköisesti uusia kikkoja. Pelaajat tekevät tällä hetkellä omatoimista harjoittelua. Yhteinen tekeminen alkaa marraskuun alussa. Niemelän toiveissa on hyvän yhteistyön ja ilmapiirin syntyminen koko valmennustiimiin, jossa jokaisella on annettavaa toisille.

HP:n pelinjohtajana jatkaa Juho Kaikko ja kakkospelinjohtajana Simo Vanhala. Huolto- ja joukkueenjohto lyödään lukkoon lokakuun aikana.

— Mukava mies. Mutta lähdimme siitä, että osaaminen on keskiössä. Tälläaisia ihmisiä tarvitaan, kun halutaan mennä eteenpäin, Hovi toteaa Niemelän suuntaan.

Kokenut pesismies sanoo, että aika oli kypsä paluulle.

— Aika jännittävillä fiiliksillä ensi kauteen. Paluu Haminaan on ollut monesti ajatuksena lähellä. Nyt se oikeasti toteutui.