Varoittava esimerkki mobiilipankin haavoittuvuudesta: Imatralaismieheltä anastettiin parissa päivässä 36 000 euroa

Suurin osa rahoista vietiin uhrin nettipankkia hyödyntäen. Poikkeuksellinen tapahtumasarja poiki syytteet seitsemälle henkilölle. Osa syytetyistä hoiti varojen anastamisen, osa taas auttoi rahojen alkuperän häivyttämisessä.

Jussi Lopperi

Juttua käsiteltiin käräjäoikeudessa kahteen otteeseen Imatralla. Ensimmäiseen käsittelyyn ei saatu kaikkia osallisia paikalle. Poliisi varmisti läsnäolon toiseen käsittelyyn. Arkistokuva.
Juttua käsiteltiin käräjäoikeudessa kahteen otteeseen Imatralla. Ensimmäiseen käsittelyyn ei saatu kaikkia osallisia paikalle. Poliisi varmisti läsnäolon toiseen käsittelyyn. Arkistokuva.

Vääriin käsiin päätyessään pankkikortilla ja puhelimella voi saada aikaan huomattavaa taloudellista vahinkoa.

Tämä tuli todistettua helmikuussa Imatralla, kun yhden viikonlopun aikana 45-vuotiaan imatralaismiehen tili putsattiin automaattinostoilla ja mobiilisiirroilla.

Mies kärsi kaikkiaan 36 000 euron vahingon.

Poikkeuksellinen tapahtumasarja poiki syytteet seitsemälle eri henkilölle. Kaikki ovat entuudestaan poliisille tuttuja ja iältään 20–43-vuotiaita.

Anastukseen sekä rahojen kätkentään osallistuneille neljälle miehelle vaaditaan rangaistuksia törkeästä maksuvälinepetoksesta, törkeästä rahanpesusta tai avunannosta törkeään maksuvälinepetokseen.

Kolmelle muulle tilisiirtoihin osallistuneelle henkilölle syyttäjä vaatii rangaistusta tuottamuksellisesta rahanpesusta tai rahanpesurikkomuksesta.

Tankatessa saatiin tunnusluku

Tapahtumat saivat alkunsa, kun 35- ja 27-vuotiaat miehet lyöttäytyivät ravintolassa 45-vuotiaan seuraan ja lähtivät yhdessä jatkamaan juhlimista. Välillä käytiin tankkaamassa autoa, jonka yhteydessä nuoremmat miehet saivat urkittua 45-vuotiaan pankkikortin tunnusluvun.

Myöhemmin kaksikko käytti omine lupineen miehen pankkikorttia ja nosti tämän tililtä kuudella nostolla yhteensä 3 000 euroa käteistä rahaa.

Pankkikortin vuorokautisen nostorajan ylittymisen ja lukittumisen jälkeen kaksikko jatkoi rahojen anastusta, nyt uhrin puhelimen ja mobiilipankin avulla.

Kaksikolla itsellään ei ollut pankkitiliä, joten he värväsivät uusia apureita, joiden tileille siirrettiin useammassa erässä 45-vuotiaan rahoja kaikkiaan 32 559 euroa. Tästä 5 000 euroa nostettiin uhrin luotolliselta tililtä. Uhri käytti mobiilivarmennetta, joten tilisiirtoihin ei tarvittu salasanaa, vaan riitti, että pankkiyhteys oli auki puhelimella.

Apurit jatkoivat rahojen siirtelyä uusien henkilöiden tileille rahojen alkuperän hämärryttämiseksi. Lopulta erinäisten välityspalkkioiden jälkeen anastetut rahat palasivat 35-ja 27-vuotiaille.

Uhria ei ehditty kuulla

Kihlakunnansyyttäjä Leila Suvantola pitää tapahtumasarjaa kaikin puolin poikkeuksellisena.

Anastettu summa on erittäin suuri, ja lisäksi suurin osa rahoista vietiin käyttäen hyväksi uhrin mobiilipankkia.

Syyttäjän mielestä tapaus osoittaa huonosti suojatun mobiilipankkijärjestelmän olevan hyvin haavoittuva ja altis väärinkäytöksille.

— Ihmisten kannattaa pitää varansa. Suosittelen ihmisiä tarkkaan miettimään, millaista järjestelmää käyttää puhelimissaan nettipankin osalta. Kännykän pankkisovellus on ainakin tämän tapauksen perusteella hyvin haavoittuvainen. Kun sen kerran saa auki, sieltä voi tehdä melkein mitä vaan, Suvantola toteaa.

Syyttäjä pitää poliisin hankkimaa näyttöä vakuuttavana. Tilisiirtojen lisäksi todisteina on muun muassa pankkiautomaatin kameratallenteita ja teletietoja.

Uhria itseään ei voitu kuulla lainkaan, sillä hän menehtyi pian rikosten jälkeen. Asianomistajana jutussa on uhrin kuolinpesä.

Päätekijöille vaaditaan ehdotonta vankeutta

Juttua käsiteltiin käräjäoikeudessa Imatralla viime viikolla ja sitä edellisellä viikolla. Käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Syyttäjä vaatii kolmelle päätekijälle vankeusrangaistuksia — kahdelle heistä vähintään vuoden mittaista ehdotonta vankeutta, ja törkeään rahanpesuun syyllistyneelle ehdollista vankeutta.

Kolmelle muulle rahanpesuun osallistuneelle syyttäjä vaatii sakkorangaistusta.