Kotkassa suunnitellaan kaupunkipyöräkokeilua

Jos hanke etenee, Kotkassa voi jo ensi kesänä kurvailla vuokrapyörällä.

AOP/Ismo Pekkarinen

Kaupunkipyöriä on käytössä muun muassa Helsingissä.
Kaupunkipyöriä on käytössä muun muassa Helsingissä.

Kotkassa on suunnitteilla kaupunkipyöräkokeilu. Kaupunki aikoo hakea hankkeeseen liikkumisen ohjauksen valtionavustusta. Jos asia etenee suunnitelmien mukaan, tulevat kaupunkipyörät Kotkan katukuvaan ensi kesänä.

Kaupunkipyörät ovat kaupungin tai jonkin muun tahon yhteiskäyttöpolkupyöriä, joita kuntalaiset ja matkailijat voivat lainata tai vuokrata käyttöönsä. Maailmalla kaupunkipyöräjärjestelmät ovat yleisiä. Suomessa kaupunkipyöriä on tai on ollut ainakin Espoossa, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Joensuussa, Porissa, Raahessa ja Tampereella.

Helsingissä kaupunkipyörien määrää aiotaan ensi vuonna kasvattaa. Siellä tulee olemaan käytössä 1 500 pyörää ja 150 pyöräasemaa. Espoossa pyöriä on ensi vuonna 700 ja asemia 70. Esimerkiksi Helsingissä kaupunkipyörän saa käyttöönsä viidellä eurolla yhdeksi vuorokaudeksi. Kymmenellä eurolla pyörää voi Helsingissä pitää viikon.

Kotkassa kokeiltiin vuokrapyöriä pienimuotoisesti jo tänä kesänä. Pyöriä oli vuokrattavana kahvila-ravintola Tulikukossa Sapokassa. Niitä käyttivät etupäässä matkailijat.

– Siitä oli oikein positiiviset kokemukset, kertoo Kotkan yleiskaavoittaja Pauli Korkiakoski.

Hyötyä niin terveydelle kuin liike-elämällekin

Kotkan elinvoimalautakunta ja kaupunkirakennelautakunta käsittelevät kaupunkipyöräkokeilua ensi viikon tiistaina pidettävissä kokouksissaan.

Kokeilu aiotaan toteuttaa yhdessä Kouvolan kaupungin kanssa. Korkiakosken mukaan mahdollisia toteutustapoja on nykyisin varsin paljon.

– Meidän täytyy ensi selvittää, mitä ne kaikki tarkoittavat ja mikä toteutustapa olisi tänne paras.

Kotkassa uskotaan, että hyvin toteutettuna kaupunkipyöräjärjestelmä palvelee niin asukkaita kuin matkailijoitakin. Kaupunkipyörien uskotaan luovan myönteisiä vaikutuksia niin kaupungin imagoon, liikkumismahdollisuuksiin, terveyteen, ympäristöön kuin liiketoimintaankin.

– Voisiko vaikka syntyä liiketoimintaa ajatuksella, että matkailija ostaa piknik-korin, vuokraa kaupunkipyörän ja menee meripuistoon, hahmottelee Korkiakoski.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet