Kaksi miestä tuomittiin yrityksestä tuoda neljä ulkomaalaista laittomasti Suomeen, tiedustelumatkoja tehtiin Virolahdelle ja Miehikkälään — Mukana ollut nainen luuli lähteneensä perheen kesäretkelle

Viime toukokuussa oli tehty tiedustelumatkoja Suomen ja Venäjän rajalle Miehikkälän Muurikkalassa ja Virolahden Kurkelassa. Varsinaisen ylityksen oli tarkoitus tapahtua Lappeenrannan Hujakkalasta. Oikeus katsoi, että teko oli suunnitelmallinen ja tarkoitus tehdä palkkiota vastaan. Miehet saivat ehdolliset tuomiot.

kai skyttä

Käräjäoikeus on antanut päätöksen tapauksessa, jossa kaksi miestä yritti tuoda ulkomaalaisia laittomasti Venäjältä Suomeen. Kuvituskuva.
Käräjäoikeus on antanut päätöksen tapauksessa, jossa kaksi miestä yritti tuoda ulkomaalaisia laittomasti Venäjältä Suomeen. Kuvituskuva.

Kaksi miestä on tuomittu laittoman maahantulon järjestämisestä ehdollisiin tuomioihin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Syytettynä oli myös toisen syytetyn puoliso, mutta häntä vastaan nostettu syyte avunannosta törkeään laittomaan maahantulon järjestämiseen hylättiin.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan esitetty todistelu osoittaa, että syytetyt miehet ovat yrittäneet tuoda Venäjältä Suomeen neljä ulkomaalaista laittomasti. Näyttöön kuului muun muassa Whatsapp-viestikeskusteluja, teletietoja sekä karttapisteitä, maahantulijoille neuvottu kulkureitti ja heidän todellinen kulkureittinsä. Oikeus katsoi, että teko oli suunnitelmallinen ja se oli tarkoitus tehdä palkkiota vastaan.

Syyttäjän mukaan syytetyt miehet olivat viime vuoden toukokuussa tehneet tiedustelumatkan Suomen ja Venäjän rajalle Miehikkälän Muurikkalan kylään paikkaan, jossa laiton maahantulo Venäjältä Suomeen oli tarkoitus toteuttaa. Aiemmin toukokuussa kaksi muuta miestä oli käynyt Virolahden Kurkelan kylässä katsomassa mahdollista maahantulopaikkaa. Laitonta maahantuloa yritettiin kesäkuun alussa, jolloin syytetyistä toisen piti kuljettaa laittomasti maahantulleet Lappeenrannan Hujakkalan kylästä Helsinkiin.

Käräjäoikeuden tuomiosta ei selviä, mitä laitonta maahantuloa yrittäneille tapahtui.

Perheen kesäretkellä piti noutaa kaveri kyytiin

Syytetyistä ensimmäinen kiisti syyllistyneensä törkeään laittoman maahantulon järjestämiseen. Hän oli yrittänyt saada kolme henkilöä Suomeen, mutta sanoi, että ei ollut johtavassa asemassa toiseen syytettyyn nähden.

Toinen syytetty myönsi syyllistyneensä laittomaan maahantulon järjestämiseen, mutta kiisti teon törkeän muodon. Hän myönsi myös syyllistyneensä huumausaineen käyttörikokseen.

Avunannosta syytetty nainen kiisti syytteen. Hän kertoi, että oli sopinut miehensä kanssa perheen yhteisestä kesäretkestä. Miehen piti noutaa kaveri Kotkan seudulta kyytiin. Oikeus katsoi, että naisen kertomus oli luotettava ja yksityiskohtainen. Hänen ei osoitettu olevan tietoinen siitä, että tekeillä oli laittoman maahantulon järjestäminen.

Syytetyistä ensimmäinen tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Toinen mies sai kolmen kuukauden ehdollista vankeutta laittoman maahantulon järjestämisestä sekä huumausainerikoksesta. Mies piti hallussaan 37,6 grammaa kannabista.

Tuomio on lainvoimainen.

Uusimmat uutiset