Kotkalaispoliitikko Joona Mielonen on yksi valtavan suosion saaneen kansalaisaloitteen alullepanijoista – Vesihuollon yksityistämistä vastustavan aloitteen on allekirjoittanut jo yli 78 000 henkilöä

Kotkalainen valtuutettu Joona Mielonen (vas.) kertoo, että allekirjoitusten kerääminen jatkuu, vaikka eduskuntakäsittelyyn vaadittava allekirjoitusmäärä on jo saavutettu. "Suomalaisille vesi on yhteistä omaisuutta. Eduskunnan pitää muuttaa lainsäädäntöä sen mukaisesti."

Kimmo Seppälä

Kotkalainen kaupunginvaltuutettu Joona Mielonen on yksi kansalaisaloitteen nimikeräyksen vastuuhenkilöistä.
Kotkalainen kaupunginvaltuutettu Joona Mielonen on yksi kansalaisaloitteen nimikeräyksen vastuuhenkilöistä.

Kotkan kuukausimarkkinoilla kerätään torstaina allekirjoituksia vesihuollon yksityistämistä vastaan luotuun kansalaisaloitteeseen. Tiistaina nimiä oli koolla jo 78 809 eli se on ylittänyt eduskuntakäsittelyyn vaadittavan 50 000 allekirjoituksen rajan.

Aloite tavoittelee valmistelun käynnistämistä kansallisen lainsäädännön luomiseksi, jolla estetään julkisesti omistettujen vesihuolto yhtiöiden myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille.

– Aloitteen nimenkeräys käynnistettiin, kun Jyväkylä teetti selvityksen myydä osuuden vesihuollostaan yksityiselle taholle.

– Meitä vastuuhenkilöitä on keräyksessä mukana kaikkiaan kuusi. Jokainen alueellaan tunnettu vasemmistoliittolainen vaikuttaja, kertoo asian synnystä kotkalainen Joona Mielonen Kansan Uutisissa.

Vesihuolto puhuttaa maailmalla

Aloitteessa painotetaan muun muassa sitä, että vesihuollon yksityistäminen on riski myös ympäristönäkökulmasta:

– Esimerkiksi Chilen pääkaupungissa Santiagossa yksityistetyn vesihuollon myötä veden saatavuus huonontui dramaattisesti maan kärsittyä suuresta kuivuudesta.

Euroopan Unionissa on käyty vahvaa keskustelua vesihuollon tulevaisuudesta. Vuonna 2012 luovutettiin komissiolle "Vesi on perusoikeus" -aloite, joka sai taakseen 1,6 miljoonaa allekirjoittajaa.

Allekirjoittajien määrä lisää painoarvoa

Nimien keruu jatkuu, vaikka allekirjoittajamäärän tavoite on jo saavutettu.

– Haluamme jatkaa allekirjoituksien keräämistä vielä jonkin aikaa, jotta mahdollisimman monella suomalaisella on mahdollisuus ottaa asiaan kantaa. Näin aloitteen painoarvo päättäjien silmissä myös kasvaa, kertoo yksi aloitteen laatijoista, Mielonen sanoo.

Allekirjoituksia aloitteeseen kerätään torstaina Kotkan kauppatorilla aamupäivän aikana vasemmistoliiton teltalla. Aloitteen voi myös allekirjoittaa netissä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5966

Juttua muokattu 4.2. klo 15.13: Muokattu otsikkoa ja ingressiä sekä korjattu pari kirjoitusvirhettä.