Ensin tuli kultaa, sitten lähti taju — haminalaisella Akseli Kuusimaalla kaksijakoinen viikonloppu SM-hiihdoissa

Petri Kuusimaa

Haminalaiset Akseli Kuusimaa (oikealla) ja Aapo Tilli hiihtivät SM-mitaleille Rovaniemellä. Kuusimaa voitti kultaa ja Tilli pronssia.
Haminalaiset Akseli Kuusimaa (oikealla) ja Aapo Tilli hiihtivät SM-mitaleille Rovaniemellä. Kuusimaa voitti kultaa ja Tilli pronssia.

Haminalainen Akseli Kuusimaa vietti kaksi erilaista hiihtopäivää maastohiihdon nuorten SM-kisoissa Rovaniemellä. Eilen Kuusimaa juhli uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta 20-vuotiaiden 10 kilometrin perinteisen tyylin kisassa. Tänään hän katkesi vapaan tyylin 30 kilometrin yhteislähtökisassa täysin ja joutui tiputukseen.

— En muista kahdelta viimeiseltä kilometriltä mitään. Olin kuulemma kaatuillutkin ja maalissa lähti taju, Kuusimaa jutteli pari tuntia rankan kisan jälkeen.

Lääkintähenkilökunta kiikutti 18-vuotiaan Kuusimaan maalialueelta ensiapuun. Hän hoippui viimeiset viisi kilometriä hämärän rajamailla, mutta päätti yrittää loppuun asti — ja onnistui. Nipin napin, mutta kuitenkin.

— Eilisessä kisassa meni niin paljon energiaa, ettei sitä enää riittänyt. Yritin eilen tankata kunnolla, mutta ei se oikein tarttunut, Kuusimaa sanoi.

18-vuotias Suomen mestari käy lukiota Rovaniemellä ja edustaa ”viestiporukkasyistä” Hollolan Urheilijoita. Hän voitti lauantain kympin 0,7 sekunnin erolla Oulun Hiihtoseuran Lauri Mannilaan.

Etelä-Kymenlaaksoon tuli Rovaniemeltä kolme mitalia. Lempäälän Kisaa edustava kotkalainen Leena Nurmi oli eilen kolmas 23-vuotiaiden 5 kilometrin kisassa. Tänään Vehkalahden Veikkojen Aapo Tilli otti loppukiriratkaisussa pronssia 17-vuotiaiden 20 kilometrillä. Mitali on VeVen hiihtopomon Arto Tillin pojalle ensimmäinen henkilökohtainen SM-tasolla.

23-vuotiaiden sarjassa hiihtävä VeVen Katariina Lonka oli mitalimielessä viikonlopun epäonnisin hiihtäjä. Hän oli neljäs sekä eilen vapaan tyylin viitosella että tänään 20 kilometrin yhteislähtökisassa perinteisellä tyylillä. Tänään Lonka jäi hopeamitalistakin vain reilut kaksi sekuntia.

Jukka Lehtoranta

Jukka Lehtoranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.