Kotka ja Pietari allekirjoittavat uuden toimenpidesuunnitelman, jolla tavoitellaan muun muassa kaksoistutkinnon mahdollisuutta Xamkin ja Pietarin yliopiston välillä

Ensi viikolla pidettävässä Kotka-päivässä markkinoidaan seutua venäläisille.

Sari Tauru

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu haluaa mahdollistaa kaksoistutkinnot Pietarin yliopiston kanssa.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu haluaa mahdollistaa kaksoistutkinnot Pietarin yliopiston kanssa.

Kotka pyrkii edistämään kaksoistutkinnon mahdollisuutta Kaakkois-Suomen ja Pietarin yliopistojen välillä. Neuvotteluja asiasta käydään ensi viikolla Pietarissa järjestettävässä Kotka-päivässä.

Kotka-päivän yhteydessä allekirjoitetaan kaupunkien välinen uusi yhteistyösopimus ja siihen liittyvä toimenpidesuunnitelma vuosille 2019-2021. Edellinen sopimuskausi päättyy tämän vuoden lopulla.

Toimenpideohjelmaan on pyritty kirjaamaan yhä konkreettisemmin niitä toimia ja tavoitteita, joita yhteistyölle asetetaan esimerkiksi koulutukseen, yritysten kansainvälistymisen tukemiseen tai matkailuun liittyen.

Yksi ehdotuksista on, että Xamkin ja Pietarin yliopistojen välille saataisiin kehitettyä kaksoistutkintoon tähtääviä ohjelmia. Kaupunginjohtaja Esa Sirviön mukaan kyseessä on Kotkan esitys.

— Tällä saataisiin vahvistettua opiskelijavaihtoa rajan yli puolin ja toisin. Ehdotusta ei ole vielä tarkennettu mihinkään tiettyyn opintosuuntaukseen, Sirviö toteaa.

Sirviön mukaan muita ehdotuksia on esimerkiksi pyörämatkailun tukeminen vuosittaisen pyöräilytapahtuman merkeissä. Satamien yhteistyö tähtää Kotkan ja Pietarin välisen säännöllisen meriliikenteen edistämiseen.

Seutukuntaa tutuksi pietarilaisille

Kaupunkien yhteistyötä symboloivan Kotka-päivän tarkoituksena on markkinoida venäläisille Etelä-Kymenlaakson matkailu- sekä liiketoimintamahdollisuuksia. Kotka-päivässä esittäytyy myös kaupungin tärkeitä toimijoita kuten kehittämisyhtiö Cursor, Hamina—Kotkan satama, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu sekä Merikeskus Vellamo.

Raimo Eerola

Kaupunginjohtaja Esa Sirviö on hyvillään Kotkan ja Pietarin yhteistyöstä.
Kaupunginjohtaja Esa Sirviö on hyvillään Kotkan ja Pietarin yhteistyöstä.

Tänä vuonna tapahtumaan osallistuu Kotkan ja Haminan seudun kaupungin- ja kunnanjohtajista sekä luottamushenkilöistä koostuva seutuvaliokunta, joka tapaa Pietarin kaupunginjohdon lisäksi naapurikaupunki Kronstadtin johtoa.

Sirviön mukaan on poikkeuksellista, että 5 miljoonan asukkaan kokoinen kaupunki haluaa tehdä Kotkan kanssa yhteistyötä.

— Hyvistä kaupunkien välisistä suhteista on ollut Kotkalle selkeää hyötyä. Avauksia on tullut matkailuun ja liike-elämään ja olemme siitä hyvillämme.