Yhteisötalo Messissä on tänään tarjolla uunijuureksia ja itkuvirsiä

Inka Lähteenaro

Palotornin päiväkoti ja kulttuuritalo Greippi yhdistyvät kesän alussa.
Palotornin päiväkoti ja kulttuuritalo Greippi yhdistyvät kesän alussa.

Joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina Koko Kotkan keittiössä yhteisötalo Messissä tehdään vegaanista ruokaa eri järjestöjen tai ryhmien toimesta. Lauantaina kello 12—15 on tarjolla uunijuureksia ja lepuskaa eli perunarieskaa kahvin ja teen kera Äänellä itkijät ry:n tekemänä. Ruokailun suositushinta on kaksi euroa.

— Halutessaan ruoan ja juoman kyytipoikana saa tietoa itkuvirsistä, niin perinteestä kuin nykyitkuistakin, kertoo yhdistyksen sihteeri Talvikki Paakkanen.

Äänellä itkijät ry vaalii, edistää, tekee tunnetuksi ja elvyttää ikivanhaa äänellä itkemisen perinnettä.

— Äänellä itkeminen eli itkuvirsi on tunteiden ilmaisua sanojen ja itkumelodian avulla. Itkuvirret ovat eron ja kohtaamisen runoutta, elämänkolhujen sanoittamista. Ne ovat keino keventää patoutuneiden tunteiden painoa.

Karjalaiset itkijät ylläpitivät yhteisönsä henkistä tasapainoa pukemalla vaikeat asiat sanoiksi ja itkemällä ne ääneen itkukielellä.

— Tämä perinne on elpymässä myös nykyajan ihmisen tueksi ja turvaksi.

Yhteisötalo Messi löytyy osoitteesta Kirkkokatu 22 ja keittiö B-talosta (ent. Palotornin päiväkoti). Käynti sisäpihalta.

Johanna Vehkaluoto

Johanna Vehkaluoto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.