Näyttelykritiikki: Lempeää taidepäiväunta - Kotkan taideseuran 70-vuotisjuhlanäyttely Kuusankoskitalolla

Jussi Lopperi

Jari Sirén: Synty, Salaisuus ja Uhma
Jari Sirén: Synty, Salaisuus ja Uhma

Jussi Lopperi

Mari Sihvonen: Ilma Talvinen

Jussi Lopperi

Seija Westman: Poika ja pässi

Jussi Lopperi

Kotkan taideseuran näyttely on esillä Kuusankoskitalolla.

Kuusankoskitalon galleriassa on esillä runsas ja tasapainoinen kokonaisuus Kotkan taideseuran jäsenten teoksia. Taiteilijoita on mukana 38.

Jokaisen työt on ripustettu omiksi ryhmikseen. Teosluetteloon toivoisi tietoja valmistumisajoista, jolloin ajallinen jatkumo kunkin tekijän työskentelyssä tulisi näkyviin.

Näyttelyn nimikin, Muisto, avautuisi katsojalle ehkä enemmän tätä kautta.

Yleisvaikutelma teoksista on laadukas. Valitut tekniikat hallitaan hyvin, ja jälki on ammattimaista.

Teemat ovat turvallisia: maisemia on kuvattu Suomesta ja matkoilta, muotokuvia ja asetelmia näkyy paljon. Vallitseva tyylilaji on realismi.

Toki poikkeuksiakin löytyy, kuten Eero Haikalan tutkivan abstraktit akvarellit tai Hannele Ögårdin tyylipuhdas naivismi.

Materiaalikokeilut tai valittuun välineeseen liittyvät oivallukset nousevat esiin muuten melko tasaisesta kokonaisuudesta. Esimerkiksi Seija Westmanin ilmaisulliset akvarellit rakentuvat taitavasti asetelluista läpikuultavista kerroksista. Tämänkaltainen maalaustyyli vaatii kärsivällisyyttä ja herkkää havaintoa.

Mari Sihvosen kolme teosta ovat kuin osittain ruostutettuja akvarelleja. Hallitun sattuman kautta aikaansaadut valumat ja tekstuurit tuovat ilmaisuun rouheutta.

Jari Sirénin teokset ovat näyttelyn suurikokoisimmat ja näyttävimmät. Uhma-maalauksessa jylhää maisemaa syventävät reliefimäiset siveltimenvedot, joiden päälle on sumrattu hallitseva sävy.

Salaisuus- ja Synty-teoksissa taas maalipintaa on raaputettu, jolloin on saatu aikaan miltei puun pintaa jäljittelevä tekstuuri.

Näyttely on kaiken kaikkiaan miellyttävä, ehkä liikaakin. Se on kuin lempeä päiväuni tutussa sängyssä, josta kukaan ei ravistele eikä herättele. |

Varpu Eronen

Kotkan taideseuran näyttely Kuusankoskitalon galleriassa 29. syyskuuta asti.

Hyvää: Tekninen tasokkuus.

Huonoa: Ehkä liiankin tuttua ja turvallista.

Erityistä: Kotkan taideseuran 70-vuotisjuhlanäyttely onkin Kuusankoskella

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.