Kirjailija Heikki Reivilä on veneessä asuva kesäkotkalainen

Kimmo Seppälä

Kirjailija Heikki Reivilä asuu kesäisin perheensä kanssa purjeveneessä, jonka kotisatama on Kotkassa.
— Vaimoni Heli on kippari, minä olen kokki, Reivilä sanoo.
Kirjailija Heikki Reivilä asuu kesäisin perheensä kanssa purjeveneessä, jonka kotisatama on Kotkassa. — Vaimoni Heli on kippari, minä olen kokki, Reivilä sanoo.

Heikki Reivilä ehdottaa kävelyretkeä Meriniemen rannassa. Ruotsissa asuva kirjailija viettää kesää entisessä kotikaupungissaan. Kotkassa Reivilän perheen tukikohtana toimii purjevene, joka on haastatteluhetkellä kiinnitettynä Sapokan vierasvenelaituriin.

— Asumme joka kesä veneessä 5—6 viikkoa. Kotka on meidän kotisatamamme, josta seilaamme vaimoni Helin ja seitsemänvuotiaan poikamme kanssa eri puolille Suomenlahtea, Reivilä sanoo.

Reivilän mukaan purjehtiminen ja yleensäkin Kotkassa oleminen on hyvää vastapainoa kirjoittamiselle ja hektiselle suurkaupunkielämälle. Perhe muutti Tukholmaan puoli vuotta sitten. Tätä ennen he asuivat Lontoossa lähes kuusi vuotta.

— Kotkassa minua viehättää elämän verkkaisuus. Täällä minuutti kestää puolitoista minuuttia Lontooseen verrattuna.

Reivilältä ilmestyy uusi kirja tässä kuussa. Romaani Onnettomat Roomassa (Teos) on tekijänsä mukaan humoristinen kaverikomedia, jonka sivumausteena on rikos. Reivilä kertoo, että kirja irvailee nykyajan rikoskirjallisuudelle.

— Koen, että genre on käyttämässä keinonsa loppuun. Rikoskirjallisuus on saanut irvokkaita muotoja. Se on legalisoinut väkivallan ja tehnyt siitä viihdettä, Reivilä perustelee.

Reivilä kertoo, että väkivallan viihteellistäminen on hänelle vieras asia. Siksi hän halusi ottaa aiheeseen kantaa uudessa teoksessaan.

Italiaan sijoittuvan tarinan keskiössä on luksushotelli Majestic Roma, johon on majoittunut köyhä perijätär Helena. Pienten kaksospoikien äiti on perinyt tädiltään arvokkaan timanttikorun. Sen vaihtaminen rahaksi tuntuu moraalittomalta, joten Helena päättää tehdä vakuutuspetoksen. Samanaikaisesti hotellissa on ryhmä suomalaisia turisteja, jotka ovat iskeneet silmänsä antiikkikoruun.

— Kirja pelaa kliseellä, jonka mukaan Rooma on taskuvarkaiden paratiisi.

Reivilän mukaan romaani käsittelee syvemmällä tasolla meitä ihmisiä, sitä mitä me olemme sisimmässämme.

— Etenkin matkustaessa voi omaksua erilaisia rooleja. Tarinassa katsotaan näiden naamioiden taakse. Mitä sinne kätkeytyy?

Onnettomat Roomassa on runoilla ja lyhytproosalla aloittaneen Reivilän kolmas romaani. Edellinen romaani, Ryöstö, ilmestyi kolme vuotta sitten. Kaksi viimeisintä teosta kuuluvat rikoksia käsittelevään sarjaan, johon on tulossa itsenäinen kolmas osa.

Trilogian päätösosan aikataulusta kirjailija ei osaa vielä sanoa mitään. Reivilä kertoo, ettei hän halua kirjoittaa kalenteria tuijottaen tai lajityyppiin sitoutuen. Seuraava teos saattaa olla runokokoelma.

— Suhtaudun kirjoittamiseen niin, että teen mitä milloinkin huvittaa. En näe suurta eroa runouden ja proosan välillä. Ne ovat samasta maailmasta, molemmat muodostuvat sanoista.

Heikki Reivilä

Tukholmassa asuva kirjailija. Syntynyt vuonna 1955 Kotkassa.

Voitti J.H. Erkon runokilpailun vuonna 1981.

Kirjoittanut kolme romaania: Toinen Runeberg (2004), Ryöstö (2014) ja Onnettomat Roomassa (2017).

Julkaissut myös runoja, novelleja, näytelmiä, kuunnelmia ja elokuvakäsikirjoituksia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet