Ensimmäistä kertaa näin: tuulivoimasähkön tuottaminen on edullisinta

Mika Strandén

Muukon tuulivoimalan myllyjä.

Maalle rakennettu tuulivoima on ensimmäistä kertaa edullisin tapa tuottaa sähköä.
Näin kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) tuore sähkön tuotantokustannusvertailu.

Tuulivoiman halventunut hinta johtuu kasvaneesta yksikkökoosta, alentuneista käyttö- ja kunnossapitokustannuksista, sekä pidentyneestä huipunkäyttöajasta.
Myös tuulivoimaloiden käyttöaste on kasvanut, kertoo Esa Vakkilainen, tutkimuksesta vastannut energiatekniikan professori Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Tutkimuksen mukaan maalla sijaitsevan tuulivoimalan sähkön tuotantokustannukseksi tulee 41,4 euroa megawattitunnilta (MWh).
Merellä tuotettu tuulisähkö on kalliimpaa: 68,9 euroa/MWh.

Ydinsähkö on toiseksi edullisinta.
Kun ydinvoimalaitos rakennetaan olemassa olevalle tontille, sen tuotantokustannus on 42,4 euroa/MWh.
Seuraavilla sijoilla ovat kaasusähkö (on 68,9 euroa/MWh), turvelauhde (75,7 euroa/MWh) ja hiilisähkö hiilidioksidin talteenotolla (75,9 euroa/MWh).

Tulokset kertovat siitä, että sähköntuotanto muuttuu tulevaisuudessa pääomavaltaiseksi, toteaa Vakkilainen.
Esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoimaloiden rakentaminen vaatii isoja investointeja, mutta käyttö on edullista. Sen sijaan esimerkiksi öljy-, hiili- ja turvevoimaloissa iso osa tuotantokustannuksista tulee polttoaineista.

Varastointia tarvitaan

Päästökauppa parantaa merkittävästi hiilidioksidivapaiden sähköntuotantomuotojen kilpailukykyä suhteessa fossiilisia polttoaineita ja turvetta käyttäviin tuotantomuotoihin.

Haasteitakin riittää. Suurimpia niistä on se, etteivät aurinko- ja tuulivoimaloiden tuotantohuiput vastaa Suomen kulutushuippua.
Se tarkoittaa, että sähkön varastoinnille on tarvetta. Ja varastointi puolestaan lisää kustannuksia.
— Noin kymmeneen terawattituntiin (TWh) saakka meillä ei ole huolta. 20-30 TWH:n mennessä varastointikustannukset nousevat merkittävästi. Suomessa pitäisi ryhtyä miettimään, kuinka tämä hoidetaan, Vakkilainen painottaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.